POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum se prepară ele: Eebazzone, plăcinta din frunze de sfeclă
O româncă, chef Dorina Burlacu, este singurul bucătar de origine străină care a studiat atât de mult o rețetă din gastronomia italiană. Ea și-a făcut dizertația de master la Academia de Nutriție Culinară, reinterpretând Erbazzone, o specialitate gastronomică tipică din Reggio Emilia (Italia), bazată pe frunze de sfeclă.
Acest fel de mâncare s-a născut la începutul secolului trecut lângă munții Apenini. Plăcinta cu ierburi era un fel de „mâncarea săracului” pentru italienii din Reggio Emilia, fiind gândită astfel încât să nu se risipească prea multe părți din plantele de sfeclă. Preparatul era, la origini, unul sezonier, gătindu-se de la sfârșitul lunii iuniepână la finele lunii octombrie, când plantei ise termină sezonul. Cunoscând faptul că și frunzele sfeclei erau comestibile, localnicii s-au gândit să le integreze într-o plăcintă sățioasă și au creat Erbazzone.
Versiunea clasică a rețetei include o umplutură sărată pe bază de frunze de sfeclă, eventual și spanac, condimentată cu ceapă verde, învelită complet într-un aluat numit foieda, acoperit cu untură, la finalul procesului de gătire, ceea ce dăpreparatului gustul său specific.
Umplutură:1,5 kg frunze de sfeclă sau spanac, ori ambele, combinate, 1 legătură de ceapă verde, un pumn de pătrunjel, 60 g de șuncă sau bacon, 4 linguri de ulei de măsline, 50 g de unt, 2 caței de usturoi, 4 sau 5 pumni de Parmigiano Reggiano, sare și piper după gust.
Aluat: 200 g de făină, untură cât o nucă, 2 linguri de ulei, sare și piper după gust, apă călduță cât e necesar.
Mod de preparare: Se rumenește într-o tigaie șunca sau baconul tăiate mărunt, adăugând împreună usturoiul zdrobit și ceapa verde tocată. Adăugați ulei și unt. Se lasă ceapa să se călească, apoi se adaugă frunzele de sfeclă și spanacul ( fierte și stoarseîn prealabil).Se aromatizează cu sare si piper. După ce totul s-a răcit, adăugați pătrunjelul tocat mărunt și Parmigiano Reggiano.
În acest moment, pregătiți aluatul: puneți într-un vas făina, sarea, uleiul și apoi turnați încet apă călduță, având grijă să amestecați până se omogenizează totul și obțineți un aluat moale și omogen care va trebui să se odihnească între 30 de minute și o orăla frigider, acoperit cu folie alimentară. După timpul necesar, împărțiți-l în două părți. Rulați o parte pe sucitor și puneți-o în forma unsă cu ulei și apoi puneți deasupra umplutura. Întindeți cealaltă parte mai subțire decât prima și puneți-o deasupra, încrețită. După ce ați înțepat suprafața cu o furculiță, dați plăcinta Erbazzone la cuptor la 200 de grade Celsius, pentru aproximativ 30 de minute. La câteva minute după plăcinta e gata, ungeți suprafața cu puțină untură.