POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost inventate ele: Untul
Istoria untului începe în preistorie, când oamenii trebuiau să fie destul de creativi în ceea ce privește mâncarea și ingredientele folosite. În plus, nu aveau de ales, trebuiau să țină cont de climatului local. Putem spune că untul este de când lumea.
Oamenii străvechi au descoperit rapid că acesta se prepară ușor și că laptele transformat în unt e gustos, poate fi păstrat mai mult timp decât materia primă, fără să se strice.
Elaine Khosrova, o scriitoare independentă specializată în povești despre istoria alimentelor și cultura gastronomică urmărește povestea untului până în Africa din epoca neolitică, aproximativ în anul 8000 î.Hr., în cartea sa, Untul. O istorie bogată. O tăbliță sumeriană datând aproximativ din 2500 î.Hr., descrie procesul de fabricare a untului, începând de la mulsul bovinelor, în timp ce alte tăblițe sumeriene contemporane identifică untul ca ofrandă ritualică.
Cum era răspândit untul în Europa și în restul lumii
„Procesul de dezvoltare a untului există încă din perioada neolitică”, explică și istoricul culinar Dr. Annie Gray. „Untul este aproape la fel de vechi ca și gătitul în sine. Este în mod special găsit în climatul nordic, mai rece. În timp ce locurile mediteraneene și mai sudice tindeau să fie culturi bazate pe ulei – uleiuri de măsline și altele asemenea, în nord erau folosite grăsimi animale dar și unt”, arată aceasta, vorbind despre răspândirea untului în Europa.
Aceste diferențe dietetice au creat chiar și diviziuni culturale între nord și sud. Grecii antici îi numeau pe cei din nordul Europei „mâncători de unt”, în timp ce budismul japonez îi numea peiorativ „mirositori de unt”, pentru dependența lor de lactate. Până să se ajungă la schimbările în creșterea bovinelor și apariția raselor de vite îmbunătățite în secolul al XVIII-lea, untul se prepara în funcție de perioada de lactație a animalelor, adică din martie până în septembrie. Ulterior, progresele tehnologice au permis obținerea unui unt de calitate mai bună, conform English Heritage.
Rețetă pentru a prepara cel mai simplu unt de casă
Pentru a prepara foarte simplu unt de casă aveți nevoie de un singur ingredient lapte gras de casă. Sau smântână. Depinde cât de repede vreți să îl faceți. Dacă alegeți varianta mai lungă, trebuie să începeți cu prepararea smântânii. Aceasta se obține din lapte de vacă sau de bivoliță, nefiert, pus într-un vas la prins într-un loc răcoros și uscat. Poate fi pus și la frigider. După o zi, maxim două, grăsimea din lapte se ridică la suprafață într-o pojghiță mai groasă sau mai subțire, în funcție de grăsimea laptelui.
Dacă nu vreți să așteptați câteva zile pentru a obține mai întâi smântâna, puteți prepara unt folosind direct smântână. Puneți smântâna într-un borcan mai mare, cu capac, strângeți bine capacul, apoi începeați să scuturați conținutul. Dacă doriți să aveți un unt sărat, înainte de a începe prepararea, adăugați și niște sare.
Apoi, imaginați-vă că sunteți un barman care prepară un cocktail, scuturați borcanul. După câteva minute, veți simți că ceva s-a întâmplat în borcan, untul începe să se adune. Când s-a obținut un bulgăre cât de cât compact, goliți conținutul borcanului într-o strecurătoare cu tifon, și scurgeți zerul. Depozitați apoi untul într-un recipient închis, la frigider. De asemenea, dacă doriți, puteți amesteca în https://stiripentrucopii.com/?s=povestile+mancaruriloruntul proaspăt, plante aromatice.