POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: langoșul
Odată cu trecerea timpului oamenii au apreciat diverse preparate, care mai de care mai sofisticate și mai interesante. Cu toate acestea, n-au uitat de acele preparate de demult care se mănâncă cu aceeași poftă și azi. Printre ele se numără și langoșul, un produs ieftin, rapid de preparat și bun, despre care vorbim azi la rubrica POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR.
Langoșul e unul din acele preparate care se încadrează atât la categoria felului principal, cât și la desert. Atunci când se grăbesc, dar totuși le este foame, oamenii se opresc adesea la o langoșerie. Preparatul este cald, crocant și se servește în diverse combinații: fie cu gem, brânză, usturoi sau ciocolată, fie cu carne tocată sau varză călită. Uneori poate fi considerat chiar un fel de sandvici dacă ne gândim că sunt și langoși umpluți cu brânză și șuncă.
Ținând cont de denumire, preparatul își are originea în Ungaria. Numele de „lángos” din maghiară provine de la cuvântul „láng”, care înseamnă „flacără”. Astăzi langoșii se prăjesc adesea în ulei, însă înainte oamenii coceau aluatul langoșilor pe o plită, la foc mare, de unde și asocierea cu flacăra. Dicționarul din Beszterce de la începutul secolului al XV-lea, cel mai vechi dicționar maghiar cunoscut, arată că langoșul are ca rudă îndepărtată preparatul panis focacius, atribuit romanilor. De la acesta derivă și pâinea italiană numită focaccia. Am putea spune, astfel, că langoșul are străbunici în Italia. Dar există „rude” și în alte țări. O variantă a lui se consumă în Turcia, unde se numește „lalanga”, iar alta în Grecia, unde poartă numele de „lalagia”.
Rețeta de langoși a lui Chef Adi Hădean
Oamenii mănâncă de foarte mult timp langoși. Unul din motive e pentru că nu ai nevoie de prea multe ingrediente pentru a-i face și, cel mai important, acestea nu sunt scumpe. Fiind vorba de un preparat vechi, de-a lungul timpului au apărut fel și fel de rețete. Totuși, principalele ingrediente sunt drojdia, făina, uleiul, apa sau laptele, sarea și zahărul.
Langoșul este poate unul dintre cele mai simple preparate de făcut. Totuși, având în vedere că e nevoie de aragaz, trebuie neapărat să cereți ajutorul unui adult. Iată una din rețetele de langoși, și anume cea a lui Chef Adi Hădean. Bucătarul spune că pentru a face patru porții de langoși avem nevoie de 250 g de făină, 10 g drojdie, 150 ml apă, 50 ml de ulei, sare și zahăr. Toate aceste ingrediente se amestecă, iar aluatul rezultat se frământă și se lasă la dospit până își dublează volumul. Apoi se împarte, se întinde cu sucitorul și se frige în baie de ulei încins.