POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: cartofi prăjiți
Deloc rar, vedete, fotomodele sau câștigătoare de Miss răspund atunci când sunt întrebate cu privire la felul de mâncare preferat că adoră o porție mare de cartofi prăjiți sau că, dacă nu s-ar îngrășa, ar mânca într-una. Cu toții iubim cartofii prăjiți și tocmai din acest motiv mai multe țări își dispută încă „paternitatea” acestora.
Cum se întâmplă de obicei în jurul preparatelor foarte îndrăgite, mai multe legende (urbane) vin să povestească apariția lor. Conform uneia, cartofii prăjiți în forma actuală, de bastonașe crocante, ar fi fost inventați în 1853 la New York de către bucătarul George Crum, de la restaurantul al Moon’s Lake Lodge , după ce un client i-a tot întors de la masă cartofii, până i-a primit suficient de crocanți.
În orice caz, Crum – al cărui nume real era Speck- a ajutat la popularizarea cartofilor prăjiți, mai întâi ca bucătar la Moon’s și apoi în restaurantul său. Cary Moon, proprietarul Moon’s Lake House, a brevetat invenția rețetei și a început să producă în masă cartofi prăjiți, serviți mai întâi în conuri de hârtie, apoi ambalați în cutii.
Belgia și Franța își dispută întâietatea prăjirii cartofilor
În realitate, cartofii prăjiți au apărut în Europa. Iar aici, țări importante își dispută primul moment în care aceștia ar fi fost preparați.
În principal, marea dispută despre cine a inventat cartofii prăjiți se dispută între Franța și Belgia.
Belgienii citează un manuscris din 1781, care spunea că valonilor le plăcea să prăjească peștișori mici prinși în râul Meuse. Iar cum Meuse îngheța iarna, făcând pescuitul imposibil, valonii înlocuiau peștișorii cu cartofi tăiați în formă de pești micuți.
Pe de altă parte, francezii arată cum cartofii prăjiți au fost inventați la Paris în 1789, în timpul Revoluției Franceze, în urma unei campanii a lui Antoine Parmentier de promovare a cartofilor în Franța.
Prima rețetă de cartofi prăjiți a apărut în Anglia
E momentul potrivit să intre în poveste o altă mare putere europeană: Marea Britanie. Căci prima lucrare care menționează cu certitudine cartofii prăjiți ca rețetă datează din 1822 și a apărut în Anglia. Este vorba de volumul Oracolul lui Cook de William Kitchiner, care conținea o rețetă ad-hoc, unde se vorbeste de „chips” și anume, cartofi prăjiți.
Mulți istorici ai alimentației spun că un bucătar evreu, un tânăr imigrant pe nume Joseph Malin, a deschis primul magazin de chipsuri de cartofi prăjiți în 1860 la Londra. Magazinul a avut atât de mult succes încât a rămas în activitate până în anii 1970. Iar în apropiere de Manchester, standul de pește și cartofi prăjiți deschis de John Lees făcea o afacere foarte bună în 1863.
Rețetă pentru cartofi prăjiți perfecți
Cei mai buni cartofi pentru prăjit sunt cei cu conținut bogat de amidon, respectiv cartofii albi, urmați de cartofii roșii. Acești cartofi au conținut ridicat de amidon și scăzut de umiditate, fapt pentru care, sunt ideali pentru prăjire.
Ingrediente: cartofi, ulei, sare
Mod de preparare: Curăță cartofii, spală-i și taie-i după gust (pai, wedges, rondele, etc), dar egal. Lasă cartofii minim o oră în apă rece. Această etapă elimină o parte din amidon. Cu cât mai puțin amidon rămâne în cartofi, cu atât vor fi mai crocanți. Usucă-i foarte bine între șervete de hârtie și pune uleiul la încins la foc mediu. Ideea e ca, atunci când sunt puși la prăjit, cartofii să aibă spațiu între ei și să fi acoperiți de ulei încins.
Prăjește cartofii 6 – 7 minute la foc mediu, până devin foarte puțin aurii. Scoate-i pe șervete de hârtie absorbante. Apoi, dă focul mare și încinge uleiul mai tare decât inițial. Prăjește din nou cartofii 1 – 2 minute, până când se rumenesc uniform. Scoate-i, sărează-i și servește-i imediat.