POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Tort Sacher, o prăjitură celebră, creată de un adolescent
Tort Sacher sau Sachertorte este o prăjitură de ciocolată cunoscută și apreciată în toată lumea. Aceasta are o vechime de fix 190 de ani și a fost inventată de un adolescent.
Istoria tortului Sacher îşi datorează originile ucenicului bucătar Franz Sacher, în vârstă de 16 ani la vremea aceea. Acesta a creat prăjitura pentru oaspeţii cancelarului austriac Klemens von Metternich în 1832. În ziua dinaintea dineului el a ajuns să îl înlocuiască pe bucătarul-şef, care se îmbolnăvise. Puștiul a dat dovadă de o inspiraţie de geniu.
El a copt un blat cu multă ciocolată. L-a tăiat în două, a umplut mijlocul cu dulceață, apoi a acoperit totul cu o glazură de ciocolată. A făcut o prăjitură simplă, dar de mare efect. Când a fost servit desertul, oaspeţii l-au adorat, iar cancelarul a fost impresionat. Peste ani, Sachertorte a devenit unul dintre cele mai faimoase şi iubite deserturi de pe planetă.
Istoria tortului Sacher a ajuns în instanță
Peste ani, Eduard Sacher, fiul lui Franz, a perfecţionat reţeta tortului lucrând în laboratoarele Casei Demel, o cofetărie celebră în epocă din Viena, capitala Austriei. Ulterior a deschis Casa Sacher în 1876 luând cu el şi reţeta tortului şi denumind-o Sachertorte. A avut loc o bătălie juridică pentru a stabili cine putea să eticheteze tortul lor drept „Tortul Sacher original”. Abia în anul 1963 s-a ajuns la o înţelegere prin care Sacher a primit drepturile asupra etichetei. Cu mențiunea că Demel putea să-şi decoreze torturile cu un sigiliu pe care să scrie „Eduard Sacher Torte”.
Rețeta originală, un secret bine păzit
Așa cum am arătat, tortul Sacher original are două straturi de blat moale de ciocolată care sunt separate de un strat de gem de caise. El este acoperit cu glazură de ciocolată. Adesea, este servit alături de frişcă neîndulcită. Reţeta este un secret bine păzit, deşi tortul în sine este unul dintre cele mai recunoscute din lume. Mai trebuie spus că tortul Sacher este cea mai cunoscută prăjitură cu ciocolată din lume.
Cum se prepară celebrul tort Sacher
Ingrediente (pentru o formă de tort de 22 – 24 cm): 140 g unt (la temperatura camerei), 110 g zahăr pudră, 1/2 păstaie de vanilie (pulpă), 6 gălbenușuri de ou, 6 albușuri de ou, 130 g de ciocolată de consum, 110 g zahăr, 140 g făină (fină), 200 g gem de caise, unt și făină (pentru forma de tort), frișcă (bătută). Pentru glazură: 200 g zahăr, 125 ml apă,150 g ciocolată
Mod de preparare: Într-un castron, bateți untul, zahărul pudră și vanilia până când devine cremos. Adăugați treptat gălbenușurile și continuați să bateți până când amestecul este gros și cremos. Se topește ciocolata la bain-marie. Apoi se încorporează în masă. Se bate albușul până când devine tare, se presară zahărul și se continuă să se bată până când masa este tare și lucioasă. Adăugați-l peste amestecul inițial, cerneți făina și încorporați cu grijă cu o lingură.
Se tapetează cu hârtie de copt fundul unei forme de prăjitură cu clips și se ung pereții formei cu unt. Se cerne puțină făină. Umpleți forma cu amestecul și întindeți-l uniform. Coaceți în cuptorul preîncălzit la 170 °C timp de 55 – 60 de minute. Lăsați ușa ușor întredeschisă în primele 10 – 15 minute.
Ce aveți de făcut după coacere.
Tot în forma de tort, întoarceți tortul cu susul în jos pe un grătar de tort și lăsați-l să se răcească timp de 20 de minute. Deschideți forma și desprindeți hârtia. Puneți forma înapoi pe tort, apoi întoarceți tortul și lăsați-l să se răcească complet în formă. Îndepărtați forma de tort și tăiați tortul în jumătate pe orizontală cu un cuțit ascuțit.
Se încălzește gemul, se amestecă până se omogenizează și se întinde pe ambele jumătăți de tort, apoi se lipesc părțile. Se întinde gemul pe toată prăjitura și se lasă să se usuce puțin.
Pentru glazură, aduceți apa și zahărul la fierbere, astfel încât să facă bule timp de aproximativ 5 – 6 minute. Se lasă să se răcească puțin. Se topește ciocolata la bain-marie și, amestecând, se adaugă treptat zahărul topit, până când devine o glazură groasă. Turnați rapid glazura ușor caldă peste prăjitură și, cu o spatulă, întindeți glazura uniform pe suprafața prăjiturii. Se lasă să se usuce câteva ore, până când glazura este tare. Se servește cu frișcă bătută.
Rețeta este preluată de pe: „Gheață de zahăr” de Christoph Wagner/Alexandra Winkler, noua carte de bucate Sacher, conform Wien.info.