POVEȘTILE MÂNCĂRURUILOR. Cum au fost ele inventate: orez prăjit
Din toate mâncărurile chinezești, care, altfel, sunt foarte apreciate în toată lumea, orezul prăjit are și o sărbătoare internațională dedicată. În fiecare an, pe 20 septembrie, acest preparat e celebrat la nivel mondial.
Orezul prăjit este un fel de mâncare versatil. Poate fi pregătit în moduri diferite, folosind diferite ingrediente. Se prepară de obicei cu orez fiert, legume şi carne sau fructe de mare. Poate fi servit ca fel principal sau ca garnitură. A devenit foarte popular după 1850 când restaurantele chinezeşti au devenit populare în Statele Unite, începând cu San Francisco, California, odată ce aici s-a mutat o populaţie impresionantă de chinezi. În anii 1880, au început să se deschidă localuri chinezeşti în Regatul Unit, în special în Londra şi Liverpool, primele locuri în care ajungeau mai ales marinari şi studenţi chinezi.
#FriedRiceDay a fost înfiinţată în 2018 de restaurantele japoneze Benihana şi are legătură cu stabilirea de către acest lanţ a unui nou record mondial Guinness pentru cel mai lung maraton de gătit.
Orezul prăjit datează din timpul dinastiei Sui
Istoria gastronomiei arată că rețeta de orez prăjit a fost inventată în timpul dinastiei Sui (589 – 618 d. Hr.), în orașul Yangzhou, în provincia estică Jiangsu.
Orezul prăjit Yangchow (Yangzhou) este încă standardul în ceea ce privește această rețetă. Orez pufos, servit cu carne de porc prăjită, creveți și mazăre. În restaurantele americano-chinezești, acest preparat – reper e numit „orez prăjit special”.
Cum se prepară orezul prăjit perfect
Pentru a prepara orez prăjit, orezul trebuie fiert înainte și lăsat de pe o zi pe alta. Dar orezul care este de două sau trei zile este cel mai bun. Acesta trebuie fărâmițat cu degetele, pentru a nu rămâne lipit în bucăți. Ideal, se folosește orez cu bobul mare.
Pentru a găti orez prăjit, pregătiți un lot de orez (fiert), apoi împrăștiați-l pe o foaie de copt și înghețați timp de 25 până la 30 de minute.
Ingrediente: 200g orez, 2 ouă mici, 1 ceapă mică, o bucățică de morcov ( aprox. 100g), 2 căței de usturoi, un vârf de cuțit ghimbir măcinat sau proaspat, 2 linguri sos de soia, puțină sare, piper, ulei, câteva fire de ceapă verde
Mod de preparare: Pentru început se fierbe orașul. Se scurge bine, se trece printr-un jet de apă rece. Separat, ceapa tocată mărunt și morcovul se călesc, apoi se adaugă usturoiul și ghimbirul.
În final se adaugă orezul, se călesc în continuare toate ingredientele, 4–5 minute la foc potrivit. Apoi tragem orezul deoparte în tigaie și în mijloc punem puțin ulei, spargem două ouă și amestecăm rapid, cuprinzând treptat tot orezul din tigaie. Adăugăm în final și sosul de soia și mai lăsăm la călit câteva minute. Sarea se adaugă la final, după gust. Deasupra se adaugă ceapa verde tăiată fin și se amestecă.