POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: ouă umplute
Ouă umplute, ouă diavolești, ouă rusești, sau ouă îmbrăcate. Mai multe expresii pentru același fel de mâncare, cunoscut foarte bine de toată lumea.
Ouăle umplute se referă la ouă fierte tari, tăiate în două, cu gălbenușul scos și înlocuit cu o umplutură care conține condimente și maioneză. În general se servesc reci ca un garnitură, aperitiv dar și ca fel principal, de sărbători sau petreceri.
Ouăle umplute se prepară încă din Roma antică
Originea felului de mâncare poate fi văzută în rețetele de ouă fierte, condimentate, încă din Roma antică, unde erau servite în mod tradițional ca prim fel de mâncare. Ouăle fierte erau asezonate cu sosuri picante și servite ca aperitiv la adunări și petreceri. Servirea ouălor în timp ce primeau oaspeți era atât de obișnuită pentru romanii bogați, încât aveau chiar și un proverb pentru acest lucru, „Ab ova usque ad mala”, ceea ce înseamnă „De la ouă la mere”, adică de la începutul mesei până la finalul ei. În textele culinare ale bucătăriei europene medievale se găsesc rețete de ouă fierte tari umplute cu ierburi, brânză și stafide.
Cea mai veche rețetă scrisă pentru prepararea ouălor umplute
Cea mai veche rețetă cunoscută pentru a prepara ouă umplute și cea mai asemănătoare cu cea din zilele noastre o avem din regiunea Andaluzia (Spania). Aceasta datează din secolul al XIII-lea. Potrivit unei traduceri în limba engleză a unei rețete găsite într-o carte de bucate andaluză fără nume din secolul al XIII-lea, gălbenușurile de ou fierte erau amestecate cu coriandru, piper și suc de ceapă, apoi erau bătute cu murri (un sos făcut din orz sau pește fermentat), ulei și sare. Amestecul era apoi îndesat în albușurile scobite, iar cele două jumătăți ale oului erau legate cu un băț mic și acoperite cu piper.
Americanii se dau în vânt după ouă umplute
Prima rețetă americană cunoscută de ouă umplute a fost publicată în Montgomery Advertiser, o publicație locală de știri din Montgomery, Alabama, în 1877. Peste aproape după decenii a apărut și prima rețetă (scrisă) care sugerează utilizarea maionezei ca ingredient în ouăle umplute. Aceasta a fost menționată în celebra The Boston Cooking School Cook Book, scrisă de Fannie Farmer în 1896.
Maioneza era recomandată ca agent de legare a amestecului de gălbenușuri. Ouăle umplute erau un fel de mâncare popular în Statele Unite încă din anii 1920. În 1923, Wanda Barton a sugerat în rubrica sa din ziar „Home-Making Helps” că trebuie păstrate cartoanele de ouă, deoarece „sunt perfecte pentru a transporta ouă fierte tari sau umplute”. Până în anii 1940, deveniseră principalul fel de mâncare la picnicuri, serbări și adunări.
Cum se numesc ouăle umplute în alte țări
În multe țări europene, în special în Belgia, Franța, Olanda și Germania, se servește o variantă de ouă umplute cunoscută sub numele de „ouă rusești”. Acestea sunt ouă tăiate în două, servite cu legume amestecate și acoperite cu maioneză, pătrunjel și roșii. Numele provine de la amestecul de legume denumit în aceste țări „salată rusească”. În America de Sud, ouălor umplute și se spune „huevos a la peruana” (ouă peruane).
În Suedia, oul umplut (Fyllda Ägghalvor) este un fel de mâncare tradițională pentru Paștele Smörgåsbord, în care gălbenușul este amestecat cu caviar, smântână, eventual ceapă roșie tocată, și decorat cu arpagic sau mărar tocat, poate cu o bucată de anșoa sau hering murat. În bucătăria franceză, celelalte ingrediente sunt de obicei piperul și pătrunjelul.
În bucătăria maghiară, gălbenușurile sunt pasate și amestecate cu pâine albă înmuiată în lapte, muștar și pătrunjel. Ele sunt servite adesea ca aperitiv cu maioneză, sau ca fel principal, coapte cu smântână și servite cu cartofi prăjiți.
În Anglia, dar și în alte țări ouălor umplute li se spune și „ouă diavolești”, termenul fiind folosit prima dată în secolul al XVIII-lea, cu trimitere la faptul că erau preparate cu condimente picante – muștar, piper sau paprika.
Rețetă de ouă umplute cu avocado
Ingrediente: 10 ouă fierte tari, 1 avocado bine copt, 3 linguri smântână fermentată, grasă, 2 fire ceapă verde, 1 linguriţă coriandru tocat, zeama de la 1/2 lime, sare, piper alb măcinat
Mod de preparare: Tai ouăle în jumătăţi. Scoţi gălbenuşurile şi le pasezi. Descojeşti avocado, îl pasezi cu o furculiţă şi îl adaugi peste gălbenuşuri. Torni imediat zeama de lime, ca să nu se oxideze avocado. Adaugi smântâna, ceapa verde tocată mărunt, coriandru şi condimentezi cu sare şi piper alb. Omogenizezi compoziţia şi umpli ouăle. Decorezi cu codiţe de ceapă verde tocate.