POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Pastele
Când vorbim de paste, toți punem semnul egal cu bucătăria italiana. E adevărat., italienii au exportat pastele peste tot în lume, însă, surpriză! Nu ei le-au inventat. De fapt, originea pastelor e la mii și mii de kilometri distanță de Italia.
În lume, există peste 600 de feluri diferite de paste. Dintre acestea, cele mai cunoscute sunt spaghetti. Este adevărat, italienii sunt cei mai mari consumatori de paste din lume. Un american consumă în medie 10 kilograme de paste pe an, în timp ce un italian consumă de trei ori mai mult.
Totuși, contrar așteptărilor, există voci care spun că pastele nu provin din Italia. Există mai multe teorii.
Când au fost atestate pastele în Italia
Izvoarele istorice existente au demonstrat că pastele făinoase erau cunoscute în Sicilia încă din anul 826 d.Hr., fiind preparate din grâul cultivat pe insula italiană.
În acest context, geograful arab Al-Idrisi (1100 – 1166) afirmă în „Cartea lui Ruggero” că în Trabia (Palermo) se preparau paste în cantități așa de mari, încât ar putea hrăni cu ele atât regiunea Calabria, cât și teritoriile musulmane și creștine vecine. Cei mai mulți istorici alimentari consideră că arabii, în special cei din zona Libiei de azi, ar trebui să fie considerați la originea pastelor. Ei ar fi adus pastele în zona Mării Mediterane, alături de spanac, vinete și trestie de zahăr.
Aceștia arată că pastele au fost introduse în Italia în timpul cuceririlor arabe din Sicilia din secolul al IX-lea d. Hr. Până în secolul al XII-lea, italienii au învățat de la arabi diferite metodele de uscare a pastelor pentru a le păstra pe perioada călătoriilor. O dovadă în plus asupra acestei teorii e faptul că în multe rețete vechi de paste siciliene, există introduceri gastronomice în limba arabă.
Teoria chinezească: pastele ar fi fost inspirate din tăieței
Conform revistei „Macaroni Journal”, pastele au fost aduse în Italia de către comerciantul venețian Marco Polo (1254 – 1324) din China. Italianul a ajuns în China în timpul dinastiei Yuan (1271 – 1368). Este cunoscut faptul că în China se consumau tăiței încă din anul 3000 î. d. Hr., în provincia Qinghai. Evident, sunt specialiști care contestă teoria. Ei spun că tăițeii chinezești nu sunt același lucru cu pastele italiene. Și invocă procesul de fabricare.Plus că pastele sunt menționate în Italia înainte ca Marco Polo să se întoarcă din expediția chineză.
Cum au fost denumite pastele
Lingviștii cred că termenul italian „pasta” vine din grecescul „pastos” care înseamnă „presărat cu sare”. Totodată, substantivul „paste” a fost preluat din greacă în latină. Acesta însemna „aluat, prăjitură”. Celălalt termen intens folosit, macaroane – „macarruni” provine de la verbul maccari, ce definește activitatea de a zdrobi, a strivi. Este vorba despre procesul de realizare a pastelor, ce presupun o frământare (zdrobire) a ingredientelor dure, pentru a se obține aluatul final.
Ingrediente: 400 gr spaghete, apă, sare, 500 ml smântână dulce, 50 gr parmezan, 50 gr unt, 250 gr gorgonzola, frunze de busuioc, sare și piper, 250 gr rucola
Mod de preparare: Se începe cu prepararea sosului de gorgonzola în care se vor scălda pastele după ce vor fi fierte. Un sos delicios cu gust dens, înțepător și foarte cremos, iar pastele se vor răsfăța în ele și se vor hidrata. Iată cum se prepară sosul de gorgonzola.
Se pune smântâna la încălzit, și se lasă doar până se atinge ușor punctul de fierbere.Se adaugă frunze de busuioc rupte mărunt, gorgonzola și untul și se amestecă până acestea se topesc și se omogenizează sosul. Se stinge focul și se adaugă parmezanul răzuit.
Abia apoi pastele se fierb în apă clocotită cu sare, dar se urmărește să rămână al dente (9 minute). Se scurg și se adaugă în sosul de brânză. Dacă mai este nevoie, se mai adaugă în sos și din apa în care au fiert pastele. Se servesc delicioasele spaghete cu sos gorgonzola cu frunze de rucola presărate peste ele.