Ursul păcălit de vulpe, un spectacol de la Teatrul Merlin. Marionetele au făcut parada modei
Teatru pentru Copii și Tineret „Merlin” din Timișoara a prezentat, într-o micuță scenă improvizată la Muzeul Satului Bănățean cu ocazia Festivalului Etniilor, una dintre cele mai îndrăgite povești cu morală pentru copii – Ursul păcălit de vulpe. O poveste scrisă de Ion Creangă.
Teatrul Merlin, foarte îndrăgit de mulți copii, joacă foarte multe spectacole frumoase. Actorii, la rândul lor, își interpretează rolurile impecabil făcând reprezentația și mai interesantă. În spectacolul Ursul păcălit de vulpe actorii au intrat de-a dreptul în poveste, chiar dacă nu era un spectacol de teatru în adevăratul sens al cuvântului, ci unul cu marionete. Personajele (vulpea, ursul, cele două bufnițe, pescarul) au fost excelent jucate. Iar bufnițele și pescarul au fost personajele scoase în evidență pentru ca spectacolul să fie mai interesant și amuzant pentru copii. Ursul și-a intrat perfect în rol, iar vulpea la fel. Uimitor a fost că vulpea, la sfârșitul povestirii, se împacă cu ursul și rămân prieteni pentru totdeauna.
Marionetele au făcut parada modei în spectacolul Ursul păcălit de vulpe
Costumele nu au fost îmbrăcate de actori, ci de marionete! Acestea au îmbrăcat rochițe, veste, pantaloni și într-un fel pene. Singurul personaj care a fost interpretat de un om a fost pescarul. Acesta era îmbrăcat cu o haină albă și a jucat rolul minunat. A fost foarte amuzant atunci când încerca „să pescuiască“ peștele, toți copiii distrându-se copios.
Un alt personaj amuzant a fost ursul. Era îmbrăcat cu jachetă de piele și niște pantalonași scurți. Atunci când începe povestea, el dormea. Se trezește înfometat, începând să vorbească cu „doamna vulpe” care îl mustrează pentru că nu vorbea politicos și nu respecta bunele maniere. Schimbul de replici a fost foarte amuzantă pentru public. Actorii au vorbit clar, iar spectacolul a fost unul interactiv pentru ca publicul să nu se plictisească. Marionetele „au trecut” printre copii în timp ce ursul încerca să o prindă pe cumătra vulpe.
Publicul a fost unul format din mulți copii, părinți și rude ale lor. Copiilor le-a plăcut mult că au putut să o atingă pe cumătra vulpe și să îl ajute pe domnul urs. Au răspuns încântați la întrebările puse de vulpe și de urs și au încercat să prindă pește împreună cu domnul pescar.
Spectacolul jucat a fost una de succes încântându-i pe copii și chiar dându-le o morală: să aibă mereu grijă de prieteni.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.