Nina și secretul ariciului, un film din care avem multe de învățat
V-ați gândit vreodată ce meserie ar putea avea un arici? Eu nu, până când am văzut filmul „Nina și secretul ariciului”. Este un film realistic care are un strop de fantezie. Un film de animație și aventură în regia lui Jean-Loup Felicioli și Alian Gagnol. Realizatorii nominalizați la premiile Oscar pentru cea mai bună animație (Une vie de chat), prezintă o nouă animație de excepție, selectată la festivalul de la Locarno, în secțiunea Locarno Kids. Filmul se vede la Cinema Victoria, din Timișoara.
Din dragoste pentru Nina, tatăl ei a creat povestea. Aceasta a fost inspirată de un arici care a intrat în fabrica unde el lucra, printr-o gaură făcută de o mașinărie, în zidul fabricii. În film este vorba despre o fetiță al cărui tată și-a pierdut slujba. Nina, o fetiță curajoasă și preseverentă, a încercat să-și ajute tatăl. Împreună cu preitenul ei, Madi, vor să intre în fabrica în care tatăl ei a lucrat penru a găsi banii furați și ascunși de directorul fabricii. Ajutorul primit de la arici și de la Madi va fi oare destul pentru a reuși?
Care este secretul ariciului
Cel mai interesant personaj din film, pentru mine, a fost ariciul, deoarece ieșea din desenele tatălui și apărea atunci când Nina avea nevoie de el. Când vine vorba despre personajul meu preferat, acesta este Nina, pentru că era foarte curajoasă și perseverentă. A dat dovadă de bunătate, salvând un câine de la moarte, câine ce i-a fugărit pe ea și pe prietenul ei. Filmul este presărat cu „bomboanele de amuzament” care vin din partea lui Sami, fratele mai mic a lui Medi.
El are mai multe mesaje și nu le putem spune pe toate, dar două dintre ele sunt: să asculți de părinți, pentru că altfel poți intra în belele, și preitenul la nevoie se cunoaște. Bucățelele de emoții care cad peste privitori, împreună cu bucuria și speranța formează un film extraordiar care este potrivit pentru toate vârstele. Poate nu îți va plăcea de la început filmul, dar pe parcurs vei fi vrăjit de uimitoarea povese a Ninei, așa că încearcă-l și vei fi plăcut surprins.
Text de: Ania Maria Prodan, 10 ani, Scoala Gimnazială nr. 16 ” Take Ionescu” Timișoara
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.