„Să fim prieteni – Fără Bullying”, programul desfășurat în 60 de grădinițe
Salvați Copiii România derulează un amplu program antibullying numit „Să fim prieteni – Fără Bullying”. Acesta se va desfășura în 60 de grădinițe, iar de activități vor avea parte 8.800 de preșcolari și părinții lor.
Având la bază o metodologie dezvoltată de Mary Foundation și Salvați Copiii Danemarca, programul este menit să prevină fenomenul de bullying. Potrivit Salvați Copiii România, au fost deja formați 600 de specialiști din grădinițe. Este vorba despre educatori, directori și consilieri. Ei vor lucra în acest an școlar cu copiii preșcolari și cu părinții lor și îi vor ajuta să aibă relații pozitive. Studiul preliminar efectuat în cadrul programului arată că 78% dintre educatori trebuie să gestioneze situații de bullying la grupă. Și 35% dintre educatori au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace.
Programul „Să fim prieteni – Fără Bullying” are la bază cercetări de ultimă oră. El este fundamentat pe patru valori – toleranță, respect, grijă și curaj. Pentru implementarea programului, cele 60 de grădinițe beneficiază de formarea specialiștilor. În plus, primesc o valiză cu resurse ce conține instrumente educaționale specifice. Printre ele se numără ursulețul prietenos, ghiduri pentru specialiști, cărți cu activități, cartonașe de conversație, fișe cu exemple care stau la baza conversațiilor cu copiii. Cu ajutorul acestora, copiii învață să-și exprime emoțiile și dezvoltă o înțelegere mai profundă a propriului rol în interacțiunile cu prietenii. Totodată, grupul de copii ca întreg este întărit. Prin folosirea materialelor, prin implicarea în numeroase conversații și activități de grup, copiii, părinții și specialiștii învață cum să gestioneze tachinarea și bullying-ul. De asemenea, periodic vor fi organizate întâlniri cu părinții și cadrele didactice.
Bullying-ul, prezent și în grădinițe
Cercetările recente arată că și copiii preșcolari se pot angaja în forme de bullying, direct și indirect. Cei mici vorbesc despre tachinare ca despre ceva ce îi supără, îi determină să nu se mai joace cu colegii și le dă dureri psihosomatice. Studiul arată că:
35% dintre educatori menționează că au în grupă copii care ocazional nu au cu cine să se joace;
10% dintre educatori menționează că în mod constant se confruntă cu situații în care anumiți copii sunt excluși din grup de către ceilalți;
60% dintre cadrele didactice consideră că tachinarea între copii este o problemă a copiilor și în afara programului de grădiniță;
40% dintre respondenți consideră că pot îmbunătăți modul în care gestionează conflictul și hărțuirea între copii și au identificat ca principale domenii în care ar avea nevoie de sprijin: îmbunătățirea colaborării dintre cadre didactice și părinți și formarea cadrelor didactice pentru aplicarea metodelor educaționale care vizează creșterea coeziunii de grup.
„Fenomenul de bullying poate lua diverse forme. Și se manifestă și printre copiii mici din grădinițe, unde principala preocupare este dezvoltarea abilităților sociale. Este crucial să prevenim. Și să-i învățăm pe copii cum să fie empatici, de la vârste fragede, pentru a nu ajunge în situații critice. Experiența echipei Salvați Copiii în implementarea „Să fim prieteni – Fără Bullying” sugerează că este nevoie de o abordare sistematică și proactivă în vederea promovării stării de bine a copiilor. Dar și pentru gestionarea conflictelor, astfel încât programul să elimine comportamentul de bullying pe termen scurt. Și, pe termen lung, să ducă la crearea unei culturi inclusive, plină de compasiune. În care valorile și filozofia programului au devenit o parte firească a convențiilor sociale”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv Salvați Copiii România.