POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Sorbet sau sorbetto
Mai delicat ca o înghețată, intens fructat, și simplu, ca rețetă, sorbetul este un dulce înghețat pe care îl savurăm ori de câte ori avem ocazia. Împărăteasa Sissi era înnebunită după o rețetă de sorbet de violete.
Compoziția sorbetului este simplă. Ingredientele de bază sunt câteva: suc sau piure de fructe și sirop de zahăr (dacă e cazul). Povestea sorbetului este destul de alambicată. Unele surse indică faptul că sorbetul a devenit popular în Italia, însă realitatea este că a apărut prima dată în China. Împăratului Tang din Shang (China) (1675-1646 î.e.n.) îi plăcea să deguste zăpada amestecată cu lapte şi sirop de fructe, o combinaţie ținută secretă mulţi ani. Nu există însă suficiente dovezi prin care descoperirea îngheţatei să fie plasată în acele vremuri îndepărtate.
Se știe, însă, că împăratul Alexandru cel Mare (356 î.e.n. – 323 î.e.n.) se bucura de beneficiile unui amestec de nectar, miere şi greață / zăpadă.
În Imperiul Roman, împaratul Nero Claudius Caesar (37-68 e.n.) obişnuia să-şi trimită slujitorii în munţi pentru a-i aduce zăpadă. În zăpadă se adăugau fructe şi siropuri, preparând ceva ce semăna cu sorbetul înghețat de azi.
Exploratorul Marco Polo a adus sorbetul în Europa
În Europa, desertul a ajuns în secolul al XIII-lea cu Marco Polo, adusă din China. Alte surse arată că europenii au obținut secretul rețetei din Turcia, iar turcii, la rândul lor, au furat rețeta din Egipt. Se mai spune că însăși Caterina de Medici a adus o rețetă de sorbet din Italia în Franța. La nunta ei cu Henric al II-lea al Frantei, care a avut loc în anul 1533, oaspeților li s-a servit, printre alte rafinamente culinare, și un desert înghetat, un fel de cremă dulce cu multe fructe. În paralel, în Anglia, o „gheaţă cremoasă” era servită claselor sociale de rang înalt, iar, mai târziu, regelui Charles I.
E curios de amintit etimologia termenului. Sorbet provine din limba arabă, și înseamnă băutură. Ideea e că după ce s-a răspândit în toată lumea, desertul s-a schimbat. Francezii sunt cei care au început să înghețe baza și să o servească ca o înghețată multicoloră.
Unde mâncăm cel mai bun sorbet
„Sorbet sau sorbetto este înghețată făcută doar pe bază de apă, perfect vegană. De obicei în varianta de sorbet se țin fructele pentru a simți gustul autentic al fructului, de aceea e foarte important să folosim fructe de calitate și de origine bio. În cadrul Velocità se comercializează 5 tipuri de sorbet, toate din origini Bio și de cea mai înalta calitate: mango si fructul pasiunii din America de Sud, zmeură din Serbi, căpșuni Gariguette din Franța, lămâi Kalamansi din Vietnam și ciocolataă100% de tip Nacional din Ecuador”, explică Luca Paolo Antonio, owner Velocità Timișoara.
Sorbetul de violete, preferatul împărătesei Sissi
Împărăteasa Sissi a Austriei iubea sorbetul. Este unul din deserturile ei preferate. Născută în timpul Craciunului din 1837, în Munchen, fiica a ducelui Maximilian și a Mariei Ludovika, fiica regelui Bavariei, Elisabeth, a devenit una dintre cele mai iubite regine ale lumii. Avea doar 15 ani atunci când prințul Franz Josef al Austriei s-a îndrăgostit de ea. Educată și cultivată, Sissi a rămas în istorie și pentru atenția față de siluetă. Meniul ei zilnic cuprindea multe fructe, iar unul din deserturile iubite era sorbetul de violete.
Istoria a consemnat că acest sorbet special era un amestec de suc de violete presate, zahar cristal și câțiva stropi de șampanie.
Cum să gătești sorbetul acasă
Prepararea sorbetului nu necesită cunoștințe speciale și abilități culinare. Tot ce aveți nevoie sunt un blender (dacă trebuie să tocați fructe de pădure sau fructe), fructe și zahăr. Opționale, sorbetul se poate îndulci cu miere. Amestecul se pune la congelator până se solidifică. Este important încă ca, pe parcursul congelării, să amestecați sorbetul pentru a obține consistența cremoasă.
Rețetă de sorbet de lămâie de casă
Ingrediente: 3 lămâi mari bio, 0,5 l ceai verde, 300 g zahăr, mentă după gust.
Mod de preparare: Se strecoară sucul din lămâi, se adaugă zahărul și se fierbe timp de 5 minute. Se diluează masa cu ceai verde rece. Puneți la congelator, agitați masa la fiecare 30 de minute și așteptați să se întărească. Serviți sorbetul în boluri porționate, garnisite cu mentă.