Internetul și rețelele sociale reprezintă, pentru mulți copii și tineri, o adevărată dependență. Pericolele existente pe internet sunt în continuă creștere. Imagini nepotrivite le sunt solicitate, mai apoi fiind postate în mediul online. Rețeaua socială cu cel mai mare risc pentru copii este una dintre cele mai populare. Campania de conștientizare “Descoperirea bucuriei offline”, o bună alternativă.
Un studiu recent ne spune că internetul are o influență semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii. 15% dintre copii spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet. Dintre aceștia, 41% spun că imaginile cu caracter sexual le-au fost solicitate de un adult. TikTok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet.
București, 20 iulie 2023: Între 66% și 84% dintre copii au postat conținut online în ultimul an. Cei mai puțini au fost cei care au făcut acest lucru pe rețelele sociale (66%), urmați de cei care au postat într-un joc online (69%), în mesageria privată (81%) și în cadrul unui grup sau forum (84%). Totuși, s-a identificat că riscul cel mai mare de transmitere a informațiilor personale este prin mesageria privată. Acolo fetele au afirmat că au făcut acest lucru într-o măsură semnificativ mai ridicată decât băieții (86% vs. 72%). Datele fac parte din cea mai recentă cercetare realizată de Organizația Salvați Copiii România, “Conduita tinerilor pe rețelele de socializare”. Îngrijorător, 41% dintre cei care spun că li s-au solicitat imagini cu conținut cu caracter sexual pe internet. 15% din total eșantion afirmă că cel care a făcut acest lucru era un adult.
Organizația Salvați Copiii lansează campania de conștientizare “Descoperirea bucuriei offline”. Aceasta este menită să încurajeze copiii și adolescenții să se reconecteze cu lumea reală și să experimenteze activități care să le dezvolte abilitățile emoționale și sociale și care să le ofere bucurii autentice. Pentru a contracara această tendință de utilizare excesivă a dispozitivelor, campania “Descoperirea bucuriei offline” le propune copiilor o gamă diversă de alternative captivante și interactive, pentru a-și petrece vacanța de vară. Taberele în aer liber, atelierele creative și implicarea în activități de voluntariat și comunitare sunt doar câteva dintre opțiunile disponibile. Acestea le vor permite copiilor să se dezvolte fizic, intelectual și emoțional în afara universului digital.
Vârsta medie la nivelul întregului eșantion la care copiii afirmă că au început să acceseze internetul este de 10 ani. TikTok este rețeaua socială care comportă cel mai mare risc în ceea ce privește intrarea în contact cu necunoscuți pe internet. Riscul este semnificativ mai ridicat în cazul copiilor de peste 15 ani (17%), însă acesta nu trebuie neglijat nici in cazul copiilor mai mici (12-14 ani, 14% și sub 12 ani, 7%). Urmărirea conținutului online postat de alți utilizatori este principala activitate a copiilor pe rețelele de socializare. Trebuie remarcat că 1 din 2 copii menționează specific că urmăresc persoane publice favorite pe rețele de socializare. Influența influencerilor în rândul copiilor este foarte ridicată, caracterizată de procente similare ca jocul online sau informarea cu privire la domenii de interes.
Aproximativ jumătate dintre copii urmăresc persoane publice favorite pe rețelele de socializare. Impactul acestor influenceri asupra lor este comparabil cu cel al jocurilor online sau al informării cu privire la domenii de interes. De asemenea, s-a observat că internetul are o influență semnificativă în deciziile legate de viitor pentru 43% dintre copii. Pentru 40% din copii influența este considerată medie. Pe lângă imaginile nepotrivite solicitate pe internet, tinerii întâlnesc și diverși influenceri care promovează imagini și informații având caracter sexual. Un exemplu popular în ziua de astăzi este cel al YouTuber-ului Dima White.
„Dima White, un vlogger din Chișinău, a fost arestat de polițiști după ce s-a filmat în timp ce pipăia mai multe adolescente. Acesta a postat apoi imaginile pe rețelele sociale, acolo unde este urmărit de zeci de mii de persoane. Tânărul de 25 de ani publica astfel de scene cu caracter sexual pe conturile sale de pe platformele de socializare. Acesta are audiențe semnificative pe Tik-Tok, Telegram și Instagram, de peste jumătate de milion de abonați. Potrivit informațiilor furnizate de poliție, de cele mai multe ori, victimele nu știau că imaginile vor ajunge pe internet”, scrie digifm.ro. Aceste informații și imagini au devenit populare printre tinerii în România după ce au fost discutate de alți YouTuberi. Aceștia acuză vloggerul de comportament nepotrivit și cer încetarea comportamentului, încurajând părinții să îl denunțe, fapt ce s-a și întâmplat recent.
“Într-o lume dominată de tehnologie, e important să îi învățăm pe copii bucuria de a trăi offline. Descoperirea bucuriei offline înseamnă reconectarea nu doar cu ceilalți, ci și redescoperirea empatiei, a nevoii de explorare, a curiozității care îi ajută pe copii să se construiască intelectual, emoțional și social. Este responsabilitatea noastră, a adulților, să îi inspirăm pe copii să se deconecteze de la ecrane și să se conecteze la emoțiile și la bogăția vieții reale.”, a declarat Gabriela Alexandrescu, Președinte Executiv al Organizației Salvați Copiii.
În perioada 12 iulie – 31 august 2023, voluntarii Salvați Copiii vor desfășura activități recreative despre principiile siguranței pe internet. Activitățile vor contribui la dezvoltarea personală și profesională a copiilor. Aceste activități vor fi desfășurate în București și 14 județe, în care organizația are filială sau birou local, indoor sau outdoor, în funcție de disponibilitate și vor avea o durată de o oră și jumătate.
Pentru mai multe informații despre campania “Descoperirea bucuriei offline”, dar și despre modul în care puteți încuraja copiii să se reconecteze cu lumea reală în timpul vacanței de vară, vă invităm să accesați Ghidul cu activități distractive de realizat împreună sau/și să vă înscrieți, completând acest formular, la una dintre activitățile recreative propuse de voluntarii Salvați Copiii în această vară.
Sursa foto: Salvați Copiii România