POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Lasagna
Indiferent dacă acum descoperiți bucătăria italiană sau dacă sunteți un fan mai vechi, probabil că știți deja că lasagna este un preparat tradițional preferat de foarte multă lume. De la rețeta originală s-au dezvoltat multe alte variante, inclusiv unele vegane.
Cu mai multe straturi și ingrediente delicioase, servite calde, proaspăt scoase din cuptor, pastele lasagna sunt „mâncarea de confort” supremă. Istoricii gastronomiei susțin că lasagna, așa cum o cunoaștem acum – și-a făcut prima apariție în orașul italian Napoli în Evul Mediu.
Cuvântul „lasagna” a fost derivat din cuvântul „Laganon”, care este un cuvânt grecesc ce descria primele paste cunoscute. (Romanii și-au însușit cuvântul pentru a forma cuvântul „lasanum” sau „lasanon”, care era folosit pentru a descrie o oală de gătit). În italiană, cuvântul „lasagne” este folosit pentru a se referi la pastele lasagna în forma sa plurală.
O rețetă italiană din secolul al XVI-lea părea să fie mai degrabă un desert. Rețeta de lasagna veche de sute de ani conținea scorțișoară și zahăr, rezultând un produs delicios și dulce. Astăzi, ne delectăm cu un amestec perfect și savuros de sos de roșii, diverse brânzeturi și paste late care, atunci când sunt combinate, devin o mâncare caldă și primitoare de lasagna.
Lasagna, cele mai vechi paste
Lasagna este probabil, unul dintre cele mai vechi tipuri de paste, sub formă de foi foarte late și plate. În timp numele s-a extins la preparatul culinar gătit cu aceste paste: straturi suprapuse alternând cu umpluturi precum ragù (carne tocată și sos de roșii), legume, brânzeturi (care pot include ricotta, mozzarella și parmezan), precum și condimente și mirodenii. Felul de mâncare poate fi acoperit cu brânză rasă sau felii de mozzarella, care se topește în timpul coacerii. De obicei, pastele fierte sunt asamblate cu celelalte ingrediente și apoi coapte în cuptor. Pastele coapte rezultate se taie în porții pătrate.
Primul text despre lasagna, un poem
Cel mai vechi text transcris despre lasagna apare în 1282 în Memoriali Bolognesi (Memoriile Bolognesi), în care lasagna era menționată într-un poem transcris de un notar bolognez. Dar prima rețetă înregistrată a fost consemnată în Liber de Coquina (Cartea de bucate) de la începutul secolului al XIV-lea. Pe atunci, rețeta nu semăna decât foarte puțin cu forma tradițională ulterioară a lasagna. Rețetele scrise în secolul care a urmat după Liber de Coquina recomandau fierberea pastelor în bulion de pui și asezonarea lor cu brânză și grăsime de pui. Într-o rețetă adaptată pentru Postul Mare, erau recomandate nucile ca și topping.
Rețeta de lasagna originală
Ingrediente: 1 pachet de foi de lasagna; 300 g carne de vită tocată, 150 g bacon/pancetta, 50 g morcovi, 50 g tulpină de țelină, 50 g ceapă, 100 ml vin roșu, 300 g roșii pasate, 300 g supă de legume, ulei de măsline extravirgin, sare, piper, 100 g parmezan (ragu); 70 g unt, 70 g făină, 1 l lapte, sare, nucșoară (sos Bechamel)
Mod de preparare: pentru ragu, călește într-o cratiță, în ulei de măsline, șunca tăiată cubulețe, adaugă legumele tocate mărunt și lasă pe foc 5-6 minute. Adaugă carnea tocată și rumenește-o până se evaporă lichidul. Toarnă vinul, lasă-l să se evapore și adaugă sosul de roșii și supa. Sosul trebuie să fiarbă lent, aproximativ două ore, acoperit cu un capac. La final, potrivește gustul cu sare și piper. Pentru sosul bechamel, încălzește laptele într-o cratiță, fără a-l fierbe.
Într-o altă tigaie, topește untul, adaugă făina și lasă să se rumeneasca ușor, amestecând continuu, timp de câteva minute. Toarnă treptat laptele fierbinte, amestecând mereu, până se îngroașă. Condimentează cu sare și nucșoară. Într-o tavă mare cu pereți înalți, pune un strat subțire de bechamel și unul de sos bolognese, apoi foi de lasagna, sos de carne, presară cu parmezan ras, apoi pune altă foaie de lasagna, sos bechamel, sos de carne, parmezan ras și repetă până termini ingredientele. Straturile de deasupra trebuie să fie de parmezan ras, peste unul de sos de carne. Coace într-un cuptor preîncălzit la 170°C, timp de 40 de minute.