POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Cașcavalul
În sine, originea brânzeturilor din lapte fermentat a rămas necunoscută, dar știm că până în vremea Imperiului Roman, fabricarea lor a devenit un proces foarte răspândit și apreciat în întreaga Europă și în Orientul Mijlociu. Cașcavalul, un produs lactat aproape nelipsit din alimentația noastră astăzi, se produce încă din timpul Imperiului Roman.
Conform istoricilor, primele dovezi despre prepararea brânzei au fost găsite pe picturile mormintelor egiptene (4.000 î.H.) care ilustrează modalitățile de fabricare.
Independent de acestea, există și o legendă conform căreia, un comerciant arab ce călătorea prin deșert, a cărat lapte într-un recipient făcut din stomac de oaie. Enzima (cheagul) din căptușeala stomacului, în contact cu căldura, a făcut ca laptele să se închege, separându-se astfel în caș și zer. Cum nu avea ce altceva să consume, arabul a băut zerul, care îi ținea de sete, iar cașul l-a mâncat, pentru că a descoperit că avea o aromă plăcută și îi ținea de foame.
Se crede că asiaticii au adus tehnologia preparării brânzeturilor în Europa, iar romanii au făcut primul cașcaval
În timp, cașului rezultat în mod natural, i s-a adăugat sare, descoperindu-se că aceasta conservă brânza astfel obținută.
Se crede că negustorii din Asia Centrală au adus meșteșugul fabricării brânzeturilor în Europa, iar romanii au transformat-o rapid într-o artă fină. Ei au descoperit că diverse condiții și tratamente în procesul de maturare produceau arome și caracteristici diferite, creând astfel diverse tipuri de brânză. Elita romană avea bucătării și depozite separate pentru brânză, numite careale.
Romanii au exportat brânza în țările europene, de-a lungul Mării Mediteraneene și, oriunde s-a extins Imperiul Roman, cunoștințele despre producția brânzeturilor s-au răspândit de asemenea. În secolul al X-lea, Italia era centrul european de preparare a brânzeturilor. Franța a dezvoltat, de asemenea, o gamă largă de brânzeturi, asemănătoare cu tipurile de brânză produse în unele zone mediteraneene, dar cu calități sau arome diferite.
Dacii mâncau cașcaval
În România, cercetările arheologice din Munții Orăștiei au scos la iveală urmele unor stâni dacice, unde s-au găsit vase pentru prepararea și depozitarea brânzeturilor. Brânza de burduf si cașcavalul sunt atestate documentar în țara noastră încă din secolul al XIV-lea.
Secole la rând, producția de brânzeturi și cașcaval era legată de ferme și micii producători. Abia la mijlocul secolului al XIX-lea a fost deschisă prima fabrică de cașcaval, în Elveția.
Ce este cașcavalul
Cașcavalul este un sortiment de brânză realizat din lapte fermentat și maturat. Acesta poate fi produs din aproape orice lapte: vacă, bivoliță, capră, iapă sau cămilă. Găurile din cașcaval se produc în timpul procesului de maturare, prin acumulările de gaze. Schimbând aciditatea și temperatura bacteriilor care intră în procesul de producție al cașcavalului, producătorii pot obține găuri mai mici sau mai mari.
Rețetă de cașcaval de casă
Ingrediente: 1 l de lapte, 1 lingură de sare, 200-300 g de smântână, 3 ouă
Mod de preparare:Puneți laptele la fiert și adăugați sarea. Între timp bateți smântâna cu ouă. Când laptele va începe să fiarbă, adăugați amestecul de smântână și fierbeți timp de aproximativ 5 minute, amestecând. Veți obține cașcaval cu găuri, dacă veți adăuga bicarbonat de sodiu. Când masa va începe să se separe de zer, puneți-o într-o sită sau tifon. Lăsați să se scurgă tot zerul. După câteva ore puteți consuma cașcavalul. Dacă veți adăuga un pic de turmeric, atunci cașcavalul va fi de culoare galbenă. De asemenea puteți experimenta, adăugând diverse ierburi aromatice (de exemplu, mărar sau pătrunjel) și mai puțină sare. (Sursă rețetă: Bucatarul.eu)