POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: brânza tofu
Unele persoane țin post, înaintea sărbătorilor precum Paștele sau Crăciunul, altele pur și simplu evită să consume carne, iar pentru acestea tofu sau brânza tofu, cum i se mai spune, e întotdeauna o rețetă gustoasă. Aceasta e o brânză vegetală.
Tofu este un aliment natural tradițional în Orientul Îndepărtat în special China. I se mai spune și brânză din soia, pentru că bază are această plantă din familia leguminoaselor. Cuvântul tofu a intrat în limba română din limba japoneză, care la rândul ei l-a împrumutat din chinezescul dòufu, termen ce înseamnă boabe fermentate. Tofu are în compoziție boabe de soia, apă și produse de coagulare.
Chiar dacă am fi tentați să credem că tofu este un aliment modern, de fapt, el e vechi de secole. Prima mențiune scrisă despre tofu datează din 950 d.Hr., dar se spune că un bucătar chinez a preparat tofu din greșeală, în urmă cu mai bine de 2.000 de ani, amestecând accidental un lot proaspăt de lapte de soia cu sare Nigari.
Cele 3 ingrediente din spatele preparatului tofu sunt soia, apă și sare Nigari (clorură de magneziu), care acționează că și coagulant. Pentru cei care nu știu, Nigari este ceea ce rămâne atunci când este extrasă sarea din apa de mare. Este un coagulant bogat în minerale. Tofu este un aliment natural, fără gluten și scăzut în calorii. Nu conține colesterol și este o sursă excelentă de fier și calciu. De asemenea, este o sursă importantă de proteine, mai ales pentru vegani și vegetarieni.
Trei teorii ale originii brânzei tofu
Cea mai răspândită teorie despre originea tofu susține că acesta a fost inventat în nordul Chinei în jurul anului 164 î.Hr. de către Lordul Liu An, un prinț din dinastia Han. Folclorul chinez atribuie adesea invenții importante unor figuri istorice bine cunoscute; dar tehnicile de producere a brânzei tofu existau probabil cu mult înainte de această perioadă.
O altă teorie este că metoda de producere a brâzei tofu a fost descoperită accidental, când o suspensie de boabe de soia fierte și măcinate a fost amestecată cu sare de mare impură, care conținea săruri de calciu și magneziu, ceea ce a făcut ca amestecul de soia să se închege și să producă un gel asemănător cu tofu. Laptele de soia a fost consumat ca supă sărată încă din antichitate.
O a treia teorie susține că vechii chinezi au învățat metoda de închegare a laptelui de soia de la mongolii sau indienii de est. În ciuda progresului lor, în societatea chineză antică nu existau tehnologii sau cunoștințe de prelucrare a produselor lactate. Principala dovadă a acestei teorii constă în similitudinea etimologică dintre termenul chinezesc pentru laptele fermentat mongol (rufu, care înseamnă literalmente „lapte stricat”) și termenul doufu sau tofu.
Rețeta. Cum preparăm brânză tofu acasă
Probabil pare puțin cam intimidant doar gândul că poți să își prepari singur brânză tofu acasă, dar rețeta de mai jos nu este deloc dificilă, conține doar 3 ingrediente și necesită doar un blender vertical. Rezultatul este o cantitate generoasă de tofu de casă.
Ingrediente: 400 g soia boabe, zeamă de la 4 lămâi, apă.
Mod de preparare
Pentru a prepară această rețeta de tofu de casă, începe prin a pune la înmuiat boabele de soia într-un castron încăpător, cu destulă apă cât să le acopere complet. E nevoie să stea la înmuiat timp de 8 ore (sau peste noapte). A două zi, scurge boabele de soia de apă, cu ajutorul unei site, apoi toarnă-le într-un blender vertical. Marunțeste bine boabele de soia înmuiate, până când obții o pastă fină. Eventual mai poți turna apă în vasul blenderului, pentru a ajunge la textura dorită – o pastă.
Transferă pastă de soia într-o cratiță încăpătoare, toarnă destulă apă până obții o consistență de lapte. Apoi lasă totul la fiert, pe aragaz, la foc mediu-mic. Când amestecul de soia și apă începe să fiarbă, redu focul la minim și lasă cratița pe aragaz încă 15 – 20 de minute, amestecând frecvent cu o lingură de lemn, pentru a nu se prinde de vas. După aceea, stinge focul. Filtrează laptele de soia fiert printr-o sită extrem de fină sau printr-un tifon curat și toarnă-l în altă cratiță.
Pune cratița la foc mediu-mic, iar când da din nou în clocot, adaugă zeama de lămâie și amestecă bine. Lasă totul pe foc alte 5 – 10 minute, timp în care laptele de soia se va brânzi. Stinge focul și strecoară pintr-un tifon. Partea solidă, care rămâne adunată în tifon este brânza tofu pe care tocmai ai preparat-o. Învelește brânza tofu într-un tifon, da-i o formă dreptunghiulară, apoi pune deasupra formei o greutate și așteaptă 30 de minute, apoi îndepărtează greutatea de pe brânză tofu și scoate-o din tifon.