POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Mozzarella
Francezii au o problemă. În această țară, recunoscută pentru apetitul special pentru brânzeturi și care produce o serie de lactate cu specific, brânza italiana mozzarella a devenit cea mai populară specialitate. Produsul lactat italian a eliminat brânza tipică din Normandia drept cea mai bine vândută brânză în Franța, acum trei ani.
Mozzarella este cea mai exportată brânză italiană în lume. Termenul de mozzarella provine din italiană. Înseamnă „tăiat cu mâna”. Este vorba de o brânză frământată, făcută din lapte de bivoliță, de vacă sau un amestec al ambelor. În prezent, binecunoscuta brânză este fabricată mai ales din lapte de vacă.
Istoricii spun că mozzarella a fost inventată întâmplător în Italia, atunci când o bucată de brânză a căzut într-o oală cu apă fierbinte. Primele povești datează din secolul al IV-lea.
Există mai multe sortimente, pornind de la laptele din care e preparată. În Italia mozzarella din lapte de vacă se mai numește „fior id latte”, adică floare de lapte.
Mozzarella di Bufala Campana trebuie fabricată numai din lapte de bivoliță și are o denumire de origine protejată. Aceasta înseamnă că poate fi produsă numai în anumite regiuni ale Italiei.
Sunt disponibile și variante afumate, cum ar fi Bufala Provola sau Mozzarella affumicata.
Un alt produs bine cunoscut este Burrata. Aceasta este o formă specială de mozzarella. În interior există o masă de fire de cremă și mozzarella. Burrata este fabricată în mod obișnuit din lapte de vacă și este foarte suculentă.
Mai trebuie să știți că 100 g conțin aproximativ 280 kcal, aproximativ 28-30 g proteine, 17 g grăsimi cu 50 g colesterol și 3 g carbohidrați.
Cum se prepară mozzarella
Pentru a prepara acest tip de brânză, laptele este îngroșat cu fermenti lactici și cheag. Produsul rezultat este apoi tăiat într-un caș de dimensiuni medii. Acesta este extras din zer și se toarnă peste el apă fierbinte. Brânza este acum maleabilă și poate fi tăiată sau smulsă în bucăți. Piesele sunt prelucrate în bilele cunoscute și sunt plasate în apă rece. Acolo se solidifică iar ulterior se pun în saramură.
Rețetă de mozzarella „de casă”
Poate cele scrise mai sus păreau destul de complicate. Cheag, acizi lactici – sunt cvinte cu care nu ne întâlnim toată ziua. Totuși, e foarte simplu să preparați (cu ajutorul părinților) mozzarella acasă. Nu sunt necesare decât trei ingrediente, iar procedura nu e deloc complicată.
Ingrediente: 4l de lapte de casă (de la piață, obligatoriu), 8 linguri de oțet 9%, 1 lingură sau 2 de sare
Mod de preparare: Turnați laptele într-o cratiță încăpătoare și îl înfierbântați, amestecând continuu, până devine foarte cald, adică cât să nu vă ardă la deget, dar să fie fierbinte (temperatura de aproximativ 50°С). Opriți focul. Continuați să amestecați și adăugați câte 1 lingură de oțet. Zerul începe să se separe și devine gălbui la culoare. Adăugați oțetul treptat. De îndată ce se separă zerul de culoare galben deschis, nu mai adăugați oțet, chiar dacă nu ați pus toate cele 8 linguri.
Când brânza se separă complet de zer, scoateți-o și frământați-o, storcând, deasupra oalei, cât să îndepărtați lichidul în exces. Puneți cratița cu zer la foc și înfierbântați-o foarte tare, aproximativ 70°С. Adăugați 1 lingură de sare, amestecați, adăugați bila de mozzarella, opriți flacăra și începeți să întindeți brânza ( trageți de ea ca de o gumă, o adunați, și tot așa). Cu cât e mai fierbinte apa, cu atât mai tare se întinde mozzarella.
Adăugați brânza lucrată din nou în lichidul fierbinte, apoi scoateți, o întindeți din nou și în final formați o bilă mare sau câteva mai mici. Înmuiați bila de mozzarella într-un vas cu apă rece cu cuburi de gheață, cât să se stabilizeze și să se răcească.
Din 4l de lapte obțineți aproximativ 430 gr de mozzarella. Procesul durează în jur de 30 de minute. Dacă preferați mozzarella mai sărată, atunci adăugați 2 linguri de sare în zer.