Profesorii, nemulțumiți în legătură cu testarea elevilor. Iată ce se întâmplă
Testele non – invazive pe bază de salivă urmează să ajungă în școli săptămâna următoare, conform ministrului Educației, Sorin Cîmpeanu. Zilele trecute șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a vorbit despre asta. Explicația lui face ca profesorii să fie nemulțumiți în legătură cu testarea. Iată ce se întâmplă.
Raed Arafat spune că testarea nu poate fi făcută de personal sanitar, ci trebuie făcută de profesori. „Clar că s-au cerut testări care să nu fie deranjante. Adică nu recoltarea din nas. ONAC-ul (Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate) a terminat licitația și urmează să fie livrată prima tranșă. Dar deja am început să vedem reacții că de ce să facă testarea cadrele didactice. Aici clar, dacă vrem un screening cum se dorește, acest lucru n-are cum să se facă de personal sanitar. Trebuie să se facă de către personalul școlii. Și fiecare profesor să facă pentru un anumit număr de copii. Altfel, dacă ne așteptăm să vină unii din afara școlii să facă acest lucru, nu va merge. Deci ce s-a promis va fi asigurat, ce s-a zis că va fi dat la școli va fi dat”, a explicat Raed Arafat în cadrul Maratonului Informării din 6 noiembrie.
Speranța autorităților este ca aceste teste să fie folosite. În acest fel numărul cazurilor de infectare din rândul elevilor se va diminua. „Școlile vor primi testele. Noi sperăm să le folosească. Pentru că într-adevăr vor fi de folos. Acesta este tipul de teste pe care le folosește și Franța. Deci poate să te ajute să depistezi copiii pozitivi ca să-i izolezi să nu răspândească la alți copii boala”, mai spune Raed Arafat.
Cadrele didactice, complet nemulțumite
Mai multe cadre didactice se declară complet nemulțumite de faptul că vor trebui să-i testeze pe elevi. Printre motive se numără faptul că nu au competențe medicale și că nu sunt plătiți pentru asta. „Când ne vor da un „spor”, stimulent pentru risc de contaminare în valoare de 500 euro așa cum primesc alții, poate”, spune o doamnă pe o rețea de socializare.
„Când o să-mi iau diploma de asistent medical și salariu dublu, atunci da. Până atunci visează. Sper să ne trezim din coșmarul acesta și să ieșim în stradă să ne cerem drepturile. Prea suntem bătaia de joc a tuturor”, spune altcineva.
Un alt cadru didactic este de părere că testarea elevilor ar trebui făcută de părinți, acasă. Alții sunt de părere că în meseria lor de profesori au făcut oricum mai multe decât trebuia. „Consider că de-a lungul timpului am făcut o mulțime de lucruri pe care nu eu, ca și cadru didactic, ar fi trebuit să le fac. Spun am făcut … Testarea elevilor, chiar și prin salivă, refuz să o iau în calcul ca și componentă a fișei postului. Aștept pedeapsa în urma acestui refuz categoric. Eu nu voi „manevra” mostre de salivă în clasă sau pe hol, indiferent de ce „minte strălucită” propune sau impune acest lucru”, mai spune cineva pe o rețea de socializare.