POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Supa cremă de dovleac
Supa cremă de dovleac provine din Franța. Francezii au dezvoltat mai multe rețete și chiar o modalitate elegantă de a servi supa, așa cum s-a menționat în traducerea britanică din 1812, a rețetelor provenite de la un anume duce de Clermont-Tonnerre (Franța).
Istoria supei de dovleac începe însă cu sărbătorirea Independenței Haitiene în 1804. S-a consemnat că la 1 ianuarie 1804, haitienii au lucrat împreună pentru a crea o supă unică. Ei voiau să își celebreze astfel independența față de coloniștii francezi. Miza aceasta era alimentată de faptul că, până în acel moment, coloniștii credeau că băștinașii, sub conducerea lor, nu ar putea lucra niciodată împreună pentru a crea ceva. Astăzi, supa tradițională de dovleac cunoscută sub numele de „supă joumou”. Ea este făcută și servită prietenilor și familiei din Haiti, în amintirea luptei lor pentru libertate.
Cum a apărut supa de dovleac
În timp ce se aflau sub stăpânirea colonială franceză, haitienii erau limitați în ceea ce serveau la masă. Nu li s-ar fi permis să mănânce o astfel de masă extravagantă, compusă din dovleac, carne de vită și alte legume. De aceea, atunci când au decis să își inventeze propria mâncare au vrut ceva colorat și opulent. Supa portocalie de dovleac a fost creată ca simbol al unității în fața adversității. Și a fost servită tuturor oamenilor la prima sărbătoare a Independenței. Haitienii continuă această tradiție astăzi.
În rețeta originală a supei sefolosesc portocale acre. Acestea sunt frecate pe carnea de vită înainte de a o găti. Pentru că, așa cum a fost ea creată, supa avea în compoziție și carne. Azi ea se servește mai ales fără. Acest lucru conferea supei un gust ușor acru. Gustul acesta e considerat o metaforă pentru moștenirea dulce-amară pe care au împărtășit-o haitienii cât au fost sub ocupație străină.
Supa de dovleac este acum preparată în întreaga lume. Haitienii care au emigrat și-au dus cu ei și ețeta de supă de dovleac. Rețeta a fost plăcută imediat. Ea a fost modificată de-a lungul anilor. Ingredientele variază, în funcție de ceea ce este disponibil la nivel local.
Pentru că mai nou cu toții suntem atenți la dietă, vă prezentăm o rețetă de supă cremă de dovleac care nu depășește 1000 de calorii, în total.
Ingrediente: 1 kg dovleac plăcintar (portocaliu) – cântărit cu totul ( cu coajă și semințe), 1 ceapă mare (preferabil de culoare violet, lungă), 2 rădăcini pătrunjel, medii spre mari, 1 morcov mare, 1 l lapte degresat (0,1% grăsime), 1 legătură pătrunjel verde, sare după gust și, opțional, o linguriță de fulgi de chilli și 150 ml vin.
Mod de preparare. Dovleacul, curățat de semințe, ceapa, pătrunjelul și morcovul se pun la copt într-o tavă, acoperită toate cu folie de aluminiu. În tavă se adaugă 150 mililitri de vin alb, dacă decideți să folosiți. Ingredientele se coc până devin moi.
După ce s-au copt, dovleacul se curăță de coajă, la fel și ceapa (dacă nu ați curățat-o în prealabil). Toate aceste ingrediente se pun într-un blender și se mixează până devin o pastă fină. Crema astfel obținută se pune într-un vas suficient de încăpător, la fiert. Se adaugă litrul de lapte degresat, amestecând încet ca să se omogenizeze. Se adaugă sarea, după gust. Și fulgii de chilli dacă vreți o supă picantă.
Dacă vi se pare supa cremă de dovleac dietetică prea groasă puteți completa cu puțină apă. Supa cremă de dovleac dietetică se lasă să dea un clocot, după care se poate servi. Înainte de servire se adaugă frunze de pătrunjel mărunțit.