POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Ștrudelul
Nu se poate să nu fi gustat măcar o dată un ștrudel. Bunicile știu să prepare, iar rețete cu diferite umpluturi găsim și la cofetării sau patiserii. Ștrudelul e o prăjitură din foi subțiri cu o umplutură, de obicei din fructe. Se prepară ștrudel cu mere, cu dovleac, cu prune sau caise, dar și cu brânză sau cu umpluturi sărate.
Cea mai veche reţetă de ştrudel (Millirahmstrudel cu gulie) a fost găsită într-un caiet de rețete, scris de mână, care datează 1696. Acesta se află astăzi în Biblioteca Municipală din Viena (Wiener Stadtbibliothek). Se spune că ștrudelul a fost inventat de un bucătar ungur. Însă el doar s-a inspirat dintr-o rețetă adusă în aceste locuri de turci, în timpul ocupației otomane. Ștrudelul e un fel de baclava. Doar că umplutura nu e din nucă. Și cu mențiunea că, de obicei, nu se însiropează. Deși, austriecii păstrează încă o rețetă în care „scufundă” ștrudelul în cremă de vanilie.
Dar, varianta actuală a reţetei de ştrudel s-a format pe teritoriul imperiului Austro-Ungar. Începând din secolul al XIX-lea, ştrudelul a devenit desertul preferat la marile petreceri pe teritoriul dublei monarhii. În Ungaria, este cunoscut sub numele de rétes. A devenit astăzi un produs tradiţional şi în Germania, Olanda sau Belgia. Poate nu știați, dar ștrudelul este declarat azi produsul de patiserie oficial al Texasului. Se prepară și în Israel, unde îl veți găsi la fiecare colţ de stradă.
Ștrudelul de la Hotelul Ritz
În meniul renumitului hotel Ritz din Paris, la începutul anilor 1800, figura și ștrudelul – „Retes Hongrois”. I se spunea așa deoarece era preparat exclusiv cu făină importată din Ungaria. În plus, patiserii de la Ritz erau trimişi să înveţe la Pesta cum se prepara celebra prăjitură. Există ștrudel și în Croaţia, unde i se spune štrudel sau štrudla, în Bosnia-Herţegovina şi Serbia: štrudla sau savijača, în Slovenia ca štrudelj sau zavitek, în Cehia, unde e cunoscut ca závin sau štrudl, în Polonia etc.
Ce înseamnă ștrudel
Denumirea de „ștrudel” cu toate variațiunile ei în diferitele limbi, cum am arătat mai sus, este de origine germană și înseamnă „vârtej”.
Apfel Strudel (ștrudelul cu mere) este considerat o adevarata marcă de țară pentru Austria, alături de șnițelul vienez și Sacher Torte, despre care vom scrie în episoade viitoare.
Aluatul de ștrudel e făcut din făină, unt și sare. Rezultatul e o cocă elastică ce se întinde atât de subțire încât devine transparentă. Peste aluatul astfel obținut se presara pesmet sau migdale măcinate ( care să mai absoarbă din zeama fructelor care vor umple prăjitura), iar pentru umplutură se folosește de obicei un amestec de mere, scorțisoara și coajă de lămâie.
Ingrediente: făină 500g, 1 linguriță rasă de sare, apă ușor călduță, cât cuprinde, să iasă un aluat tare, oțet 1 lingură, ulei 2 linguri ( sau untură și ulei în cantități egale pentru uns și întins) – pentru foi; 2 kg mere sau dovleac (bostan), zeamă de la jumătate de lămâie, 200 g zahăr sau îndulcitor (pentru persoanele cu diabet), 200 g miez de nucă (opțional), 1 linguriță scorțișoară proaspăt măcinată, 1 strop de vanilie.
Preparare: aluatul se prepară amestecând ingredientele și frământând bine. Se obține o cocă elastică. Aluatul astfel rezultat se lasă la odihnit.
Separat, merele se curăță de coajă și cotor și se taie cubulețe. Dacă vă place mai mult, le puteți da pe răzătoare. Dacă preparați ștrudel cu dovleac, e mai simplu dacă îl mărunțiți cu răzătoarea. Umplutura se călește într-o tigaie antiaderentă. Se adaugă nuca, scorțișoara, stropul de vanilie.
Din aluat se întind foi de plăcintă până devin translucide de subțiri. Se așterne un strat subțire de umplutură pe întreaga suprafață, apoi se rulează, cu grijă, fiind atenți ca marginile să le orientăm spre interior, pentru ca ștrudelul să nu curgă pe la capete. Asta e tot. Ștrudelele astfel rulate se pun în tava de copt și se ung cu puțin unt înainte de a le da la cuptor, pentru a obține o culoare aurie.