POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR: Cum au fost ele inventate: Galette du roi sau Prăjitura regelui
V-ar plăcea să fiți regi pentru o zi? De 2000 de ani unii oameni trăiesc expriența asta. Acum vă puteți juca și voi așa preparând Galette du roi sau Prăjitura regelui și urmând tradiția care a devenit una creștină.
În fiecare an în data de 6 ianuarie, în Franța și în multe alte țări ale lumii se prepară Galette du roi sau Prăjitura regelui. Este o tradițieîn multe alte țări europene, inclusiv în România. Poate că nu știai, dar această tartă nu e doar un desert delicios – este și un joc care te transformă într-un adevărat rege pentru o zi. Practic, e vorba de o tartă din aluat fraged, în interiorul căreia se ascunde o figurină, înainte de a o coace. Apoi urmează jocul. Familia sau prietenii se adună și își împart feliile de galette, iar cel care nimerește în felia sa figurina este considerat „regele zilei”.
Cum a apărut Galette du roi
Deși astăzi este o tradiție legată de Epifania creștină (sărbătoarea în care sunt comemorați cei trei magi), această tarta are o istorie mult mai veche. Prăjitura aceasta și are originile în Imperiul Roman, în timpul Saturnaliilor, o sărbătoare dedicată zeului Saturn, în timpul căreia stăpânii își schimbau locurile cu sclavii. În acele zile, sclavii deveneau „regi”, iar pentru a alege pe cineva care să poarte coroana, se făcea o tarta specială în care se ascundea o boabă de fasole. Cine găsea boaba, devenea „rege pentru o zi”.
Chiar și în Evul Mediu, obiceiul a continuat, iar la curțile nobililor, aceștia ofereau astfel de tarte în zilele în care colectau dările de la supuși. Chiar Regele Ludovic al XIV-lea, faimos pentru luxul în care i-a plăcut să trăiască, a încurajat menținerea tradiției prăjiturii Galette du roi.
Revoluția Franceză nu a reușit să oprească decât temporar tradiția prăjiturii
După Revoluția Franceză, obiceiul a fost cam uitat, deoarece tot ce ținea de monarhie și nobilime era considerat demodat și nepotrivit, lumea bucurându-se de democrație. Dar, oamenii au găsit rapid o modalitate de a readuce Galette du roi înapoi. Până la urmă, chiar dacă i-au decapitat pe rege și pe regină și au instaurat Republica, francezii tot visau să devină regi, chiar și pentru o zi.
În prezent,tradiția s-a transformat într-o sărbătoare creștină, celebrând Epifania, în fiecare an, pe 6 ianuarie, și, de atunci, figurinele ascunse în tarta Regelui au început să fie mai diverse – de la mici statuete religioase la figurine extrem de creative. De fapt, unii oameni s-au îndrăgostit atât de tare de aceste figurine, încât au început să-și facă colecții întregi.
Prăjitura regelui sau Galette du roi nu e doar o tartă, deși chiar e una, delicioasă, ci este și un moment de distracție, o tradiție plină de magie și o oportunitate perfectă de a te simți ca un adevărat important, pentru o zi. În plus, cel care găsește figurina primește și o coroană d ergee din carton aurit.
Rețeta pentru Galette du roi
Ingrediente: 700 g de foitaj, împărțit în două foi, 2 ouă + 1 ou cu lapte pentru uns tarta, 100 g de făină de migdale (sau 100 g de migdale măcinate), 70 g de unt la temperatura camerei, 100 g de zahăr, 1 lingură de făină, 1 lingură de alcool (cognac, de preferință), semințele unei păstăi de vanilie, câteva picături de extract de vanilie, 1 figurină norocoasă (Atenție, NU DIN PLASTIC!)
Mod de preparare: Pentru pregătirea cremei de tartă, se amestecă, într-un vas, făina de migdale cu făina obișnuită. Separat, se amestecă untul cu zahărul, un ou și gălbenușul de la celălalt ou, semințele păstăii de vanilie și extractul de vanilie, plus lingura de alcool. După ce s-au combinat, se adaugă și amestecul de migdale măcinate și făina de grâu. Se obține o cremă aromată, care trebuie să stea la frigider 30 de minute.
După acest interval, se scoate aluatul din frigider, se decupează două cercuri cu diametrul puțin mai mare decât al tăvii de copt în care veți găti prăjitura (dacă folosiți o tavă rotundă).
Puneți crema în mijlocul primului cerc de aluat, lăsând o margine de 2-3 cm, ascundeți figurina norocoasă și acoperiți cu al doilea cerc de aluat, lipind marginile cu ajutorul unei pensule cu apă sau folosind albușul rămas în timpul pregătirii. În mod tradițional, cu ajutorul unui cuțit, exteriorul tartei se crestează în linii trasate succesiv, începând din centru către margine, pentru decor. Apoi, cu ajutorul unei pensule de patiserie, se unge cu un amestec de ou și lapte (sau doar cu lapte) și se coace timp de aproximativ 20 de minute.