POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: prăjitura Pani Walewska, dedicată amantei lui Napoleon
Se spune că prăjitura Pani Walewska, dedicată contesei care i-a făcut lui Napoleon un fiu, este prăjitura îndrăgostiților. I se mai spune și „Pychotka”, care în traducere înseamnă „delicioasa”. Pani Walewska înseamnă „Doamna Walewska”, așa cum era cunoscută contesa poloneză Marie Walewska, care a fost amanta lui Napoleon Bonaparte între 1807 și 1814 și care a avut un fiu ilegitim cu el. Gândiți-vă doar că descendenții lui Napoleon trăiesc și astăzi, și aveți un motiv în plus să testați această prăjitură.
Această prăjitură poloneză este simplu de preparat, fiind o construcție în straturi, cu aluat fraged, bezea, migdale, nuci și umpluturi fine din cremă de vanilie cu unt și dulceață.
Cine a fost Pani Walewska
Contesa Maria Walewska (n. 7 decembrie 1786, Brodne, lângă Łowicz, Polonia – d. 11 decembrie 1817, Paris) a fost contesă de Ornano și, timp de patru ani, iubita lui Napoleon I, cu care a avut un fiu, Alexandre Colonna-Walewski. La vârsta de 18 ani, Maria Łączyńska s-a căsătorit cu contele Anastasius Walewski, care avea atunci 70 de ani. Cei doi au avut un fiu născut în 1805.
Doi ani mai târziu, contesa și Napoleon s-au întâlnit la un bal la Varșovia. Împăratul s-a îndrăgostit instantaneu. Se spune că contesa era extrem de frumoasă, blondă, cu ochi albaștri, cu trăsături elegante. Inițial, ea i-a respins avansurile, dar, sub presiunea patrioților polonezi și cu încuviințarea soțului ei, a acceptat să devină amanta lui Napoleon, însoțindu-l pe acesta timp de șapte ani și fiind numită de soldați „soția poloneză”.
Cei mai fericiți ani ai contesei au fost petrecuți cu Napoleon la castelul Finckenstein din Prusia de Vest. Când poloneza a rămas însărcinată, Napoleon a divorțat de prima lui soție, Josefina, dar, din motive politice, nu a putut să se căsătorească cu amanta. Politic, soarta lui s-a îndreptat în altă direcție, el devenind soțul fiicei împăratului Austriei, Marie Louise.
Napoleon a avut grijă de fiul său ilegitim
Totuși, a avut grijă să-i asigure un viitor fiului său cu amanta poloneză. Alexandre Colonna-Walewski a ajuns ministru de externe în timpul domniei nepotului lui Napoleon, Napoleon al III-lea. Maria Walewska a dorit să-l viziteze pe împăratul aflat în exil pe insula Sf. Elena, dar Napoleon a refuzat să o primească. În 1816, Maria Walewska s-a recăsătorit cu contele Philippe-Antoine d’Ornano, un văr al lui Napoleon, și a trăit la Liège. A murit din cauza unei litiaze renale la Paris, după ce a născut un al treilea fiu.
Ca o încununare a tot ceea ce a însemnat contesa pentru Polonia și Europa, a fost creată prăjitura care îi poartă numele, menită să „împrumute” puțin din tot ce era mai bun și mai frumos la ea. Prăjitura nu este doar delicioasă, ci și foarte frumoasă.
Rețeta pentru prăjitura Pani Walewska
Ingrediente: 2 1/2 căni făină, 1 linguriță praf de copt, 1/2 linguriță sare, 1 cană unt nesărat, moale, 1 cană zahăr granulat, 6 gălbenușuri mari, 1 linguriță extract de vanilie, 1 1/2 cană gem de prune (sau de alte fructe), 1 cană nuci tocate, 6 albușuri mari, 1 cană zahăr pudră, 1 linguriță suc de lămâie, 1/2 cană fulgi de migdale.
Mod de preparare: Preîncălziți cuptorul la 175°C. Ungeți și tapetați cu făină două tăvi de copt. Într-un castron mediu, amestecați făina, praful de copt și sarea. Puneți deoparte. Într-un castron mare, amestecați untul și zahărul granulat până devin un amestec ușor și pufos. Bateți gălbenușurile pe rând, apoi adăugați extractul de vanilie. Adăugați treptat amestecul de făină la amestecul de unt, amestecând până se combină. Împărțiți aluatul în două și apăsați fiecare jumătate în tăvile de copt pregătite.
Întindeți dulceața de prune uniform pe fiecare strat de aluat și presărați nuci tocate.
Într-un castron curat, bateți albușurile până se formează vârfuri moi. Adăugați treptat zahărul pudră și sucul de lămâie, bătând până se formează o bezea tare, sticloasă. Întindeți bezeaua uniform peste straturile de gem și nuci. Presărați fulgii de migdale.
Coaceți timp de 30 – 35 de minute sau până când bezeaua devine ușor aurie.
Între timp preparați o cremă de vanilie folosind ouă, lapte și amidon alimentar sau, mai simplu, o budincă de vanilie din comerț.
Lăsați să se răcească blaturile complet în tăvile de pe grătar. După ce s-a răcit, asamblați prăjitura. Unul din blaturi va forma baza. Adăugați crema de vanilie deasupra, apoi acoperiți cu al doilea blat. Tăiați în pătrate și serviți.