POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Gazpacho, supa rece spaniolă
Gazpacho, supa rece spaniolă a verilor toride, este un fel de mâncare pe care merită să îl descoperiți. Există multe variante, una mai interesantă decât alta. E interesant de aflat și cum a apărut acest fel de mâncare.
Gazpacho mai e numit gazpacho andaluz. Este o supă rece făcută din legume crude, amestecate. Acest fel de mâncare a apărut în regiunile sudice ale peninsulei Iberice și de acolo s-a răspândit în alte zone. Gazpacho este consumat pe scară largă în Spania și Portugalia, în special în timpul verilor fierbinți. Asta deoarece este răcoritor și răcoros. Din aceste țări, în ultimii ani, supa rece a ajuns și în bucătăriile românilor.
Modul standard de preparare pentru gazpacho este o supă de roșii. Doar că roșiile nu sunt fierte. E ca și cum v-ați pregăti să faceți bulion. Doar că nu îl mai fierbeți.
O teorie interesantă: gazpacho ar fi fost, inițial, supă de pâine
Există multe teorii cu privire la originea gazpacho. Una care spune că este, la origini, o supă de pâine. Aceasta conținea ulei de măsline, apă, oțet și usturoi. Se spune că rețeta a ajuns în Spania împreună cu romanii. Expansiunea acestora în Spania a avut loc în timpul Republicii romane care a durat între anii 509 î.Hr – 27 î.Hr.
Odată ajuns în Spania, gazpacho a devenit o parte a bucătăriei din sud, în special în regatele castelane Córdoba, Sevilla sau Granada. Se folosea pâine veche, usturoi, ulei de măsline, sare și oțet. Roșiile au intrat în rețetă mult mai târziu. În secolul al XIX-lea, gazpacho roșu a fost creat atunci când roșiile au fost adăugate la ingrediente. Această versiune s-a răspândit rapid la nivel internațional și rămâne cunoscută în mod obișnuit drept gazpacho.
Variante moderne de gazpacho
Există multe variante moderne de gazpacho. Acestea conțin avocado, castraveți, pătrunjel, căpșuni, pepene verde, struguri, brânză, fructe de mare și alte ingrediente în loc de roșii și pâine.
Cele mai multe gazpacho includ pâine veche, roșii, castraveți, ceapă, ardei gras, usturoi, ulei de măsline, oțet de vin, apă și sare. Rețetele din nordul spaniei includ adesea chimen și / sau pimentón (boia dulce afumată).
În mod tradițional, gazpacho se prepară bătând legumele într-un mojar cu un pistil. Această metodă mai laborioasă este încă uneori folosită, deoarece ajută la menținerea preparatului rece. În plus, evită spuma pe care o generează blenderele moderne.
Cum se prepară gazpacho în mod tradițional
O modalitate tradițională de preparare este de a bate cății de usturoi într-un mojar. Apoi se adăugă puțină pâine veche înmuiată. Urmează ulei de măsline și sare, pentru a face o pastă. Apoi, la această pastă se adaugă roșii foarte coapte și oțet.
Gazpacho poate fi servit singur sau cu garnituri, cum ar fi ouă fierte, șuncă mărunțită, migdale mărunțite, chimen zdrobit cu mentă, ardei verde tocat mărunt, ceapă, roșii întregi sau castraveți.
Gastronomii au clasificat gazpacho după culoare
Unii gastronomi au încercat să clasifice toate aceste variații de supă rece spaniolă. Gazpacho poate fi clasificat după culoare. Cele mai obișnuite sunt roșii (conțin roșii). Există gazpacho alb (care nu conține roșii, dar include fructe uscate). Și mai există gazpacho verde (care sunt albe, dar conțin unele condimente care le fac verzi). Aceste variante au în comun ingredientele lor de bază, inclusiv pasta de usturoi, pâine, ulei de măsline, oțet și sare. În plus față de ingredientele tradiționale, pot fi adăugate fructe roșii, cum ar fi căpșuni, pepene verde etc., ceea ce face gazpacho un pic mai dulce. Gazpacho poate fi servit ca platou, fel principal sau tapa.
Gazpacho de pepene roșu este o variație de sezon pentru renumita supă rece de legume din bucătăria Spaniei. Acest preparat a devenit popular în toate bucătăriile lumii, iar rețeta poate fi diversificată după gusturile fiecăruia. Este ideală pentru zilele caniculare de vară și se poate prepara chiar și din pepene roșu, conform Chefi la cuțite.
Ingrediente: 1 pepene roșu, 1 castravete, 2-3 roșii, 1 ardei roșu, câteva frunze de busuioc proaspete, câteva frunze de mentă, 1-2 linguri ulei de măsline, sare și piper, după gust, zeamă de lime.
Preparare: Se taie pepenele roșu în cuburi mici și se îndepărtează semințele. Se spală și se curăță castravetele, roșiile și ardeiul și se toacă în cuburi. Jumătate din acestea se trec prin blender împreună cu ¾ din cuburile de pepene roșu, ulei de măsline, zeamă de lime, Frunze de busuioc și de mentă și se transformă într-un smoothie delicios. Se asezonează cu cu sare și piper, după gust. Supa de pepene roșu se dă la frigider pentru cel puțin 30 de minute, înainte de a fi servită.