POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost inventate ele: Prăjitura Dinții negresei
Pentru europeni, încă din epoca colonială, și mai devreme de aceasta, persoanele de culoare au fost fascinante. Mai târziu, li s-a dedicat inclusiv o prăjitură, care a devenit celebră în toată lumea. Trendul a pornit de peste Ocean. În timp ce în America i se spune simplu, brownie, adică Negresă, în România, se prepară mai ales o variantă a acesteia, Dinții negresei, sau Dinte de negru, rețeta fiind îmbunătățită.
Prăjitura Dinții negresei sau Negresă este un desert popular în multe culturi, cunoscut pentru textura sa densă și „ciocolatoasă”. Originile acestei prăjituri sunt relativ obscure, dar se crede că au apărut în Statele Unite la sfârșitul secolului al XIX-lea sau începutul secolului al XX-lea. Primele rețete documentate au apărut la sfârșitul secolului al XIX-lea. Una dintre cele mai timpurii rețete cunoscute apare în cartea de bucate Boston Cooking-School Cook Book scrisă de Fannie Farmer în 1896. Cu toate acestea, rețeta din acea perioadă era mai degrabă pentru o prăjitură cu ciocolată decât pentru ceea ce cunoaștem astăzi ca Negresă.
În deceniile următoare, rețetele pentru negrese au evoluat și s-au diversificat, adăugându-se diferite ingrediente și tehnici de preparare. În anii 1900, Negresele au început să capete popularitate, fiind preparate atât în casele oamenilor, cât și în restaurante și patiserii.
Rețeta pentru prăjitura Dinții negresei este mai puțin comună și poate varia regional. În unele locuri, cum e România, se folosește această denumire pentru a descrie o versiune specifică a desertului, cu ingrediente suplimentare specifice.
Ingrediente: 200 gr unt moale, 150 gr zahăr, 220 gr făină, 4 gălbenușuri de ou, 2 lingurițe praf de copt, 0,5 linguriță sare, 240 ml lapte rece, 40 gr cacao, esență de rom (blat); 1 borcan de 330-350 gr gem de prune, 4 albușuri, un vârf de linguriță de sare, 150 gr zahăr tos, 70 gr zahăr pudră, 1 linguriță oțet.
Mod de preparare: se încinge cuptorul la 180 de grade Celsius, preferabil cu focul aprins sus și jos (dacă există opțiunea).
Se amestecă cu mixerul untul moale si zaharul până se obține o spumă. Se adaugă, pe rând, pe fiecare gălbenuș, mixând bine după fiecare. Se încorporează apoi toate celelalte ingrediente pentru blat ramase. Se toarnă compoziția într-o tavă cu dimensiunile de 22 x 28 cm tapetată cu hârtie de copt și se coace blatul timp de 20 de minute.
În timp ce se coace blatul, se bat albușurile, se adaugă cele două tipuri de zahăr, în 4 tranșe, și se mixează bine până ce se obține o bezea. Se scoate prăjitura din cuptor și se întinde deasupra gemul de prune, în strat uniform, iar apoi bezeaua. Ulterior, se reintroduce prăjitura în cuptor, pentru 25 minute, la 170 grade Celsius cu ventilația pornită. Trebuie să se obțină o bezea crocanta la suprafață. Se lasă prăjitura să se răcească înainte de a o tăia.