POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Prăjitura Caraiman
Prăjitura Caraiman este o reteta veche de cofetarie, asa cum se faceau pe vremea bunicilor. Are forma muntelui și o poveste în care e implicată și Casa Regală.
Bucătar și cofetar regal la casa Regală a României, Iosif Strassman este inventatorul prăjiturii Caraiman. Acest desert a fost creat în bucătăria de la Castelul Peleș, ea fiind, de fapt, un dublu omagiu adus muntelui – pe de o parte – și fiului rebel al reginei Maria, principele Carol, care abdicase de la titlul lui de moștenitor pentru a deveni, simplu, „cetățeanul Carol Caraiman”, după cum s-a menționat în documentele epocii.
Prăjitura Caraiman a fost creată în bucătăria de la Peleș, ea fiind, de fapt, un dublu omagiu adus muntelui – pe de o parte – și fiului rebel al reginei Maria, principele Carol, care abdicase de la titlul lui de moștenitor pentru a deveni, simplu, „cetățeanul Carol Caraiman”.
Cine a fost bucătarul și cofetarul regal Iosif Strassman
German de origine, Iosif Strassman a fost elev la școala lui Auguste Escoffier (Ritz-Escoffier), celebru bucătar, restaurator și scriitor culinar francez care a popularizat și actualizat metodele tradiționale de gătit franceze, iar ulterior la Cordon Bleu, la Paris. Strassman mai gătise pentru fețe încoronate la Lucerna, Paris, Roma sau Atena. El a ajuns bucătar în restaurantul celebrului Hotel Negresco de la Nisa și, în final, a ajuns la Curtea Regală română într-o perioadă în care meniurile erau redactate în franceză.19Începând cu anii ’30, timp de un deceniu, pe meniurile cu sonorități occidentale au început să își facă loc denumiri neaoșe de mâncăruri tradiționale românești.
El a fost cel care, sprijinit și de Regina Maria, a introdus meniurile în limba română și, mai ales, meniurile cu preparate românești. Mai mult chiar, Strassman a creat preparate noi, pe care le numește folosin toponime românești.
Considerat trădător de comuniști, bucătarul a fost salvat de Charles de Gaulle
Iosif Strassman a rămas bucătar și în timpul Regelui Mihai. După înlăturarea monarhiei, comuniștii l-au numit trădător și a fost trimis să muncească într-o cantină muncitorească pentr a-și face vechime în muncă ce să îi asigure o pensie la bătrânețe, anii petrecuți la Palat nefiind socotiți. Astfel, din 1948 și până în 1968 celebrul bucătar german a gătit, aproape în anonimat, într-o fabrică din București. El a fost salvat de Ion Radu, fostul bucătar personal al lui Gheorghe Gheorghiu-Dej și al lui Nicolae Ceaușescu, când a trebuit să organizeze mesele pentru vizita generalului francez Charles De Gaulle.
L-a cooptat în echipa sa pe Strassman, maestru de netăgăduit în „haute cuisine”. Impresionat de masă, De Gaulle a cerut să cunoască bucătarii. Astfel, a aflat de soarta fostului bucătar al Casei Regale și i-a cerut fostuluin dictator Nicolae ceaușescu să îi permită acestuia să devină bucătarul Ambasadei Franței la București, cerere îndeplinită pe loc. Ambasada l-a păstrat în calitate de consultant culinar până în apropierea vârstei de 90 de ani, cu doar patru ani înainte de moartea acestuia.
Cum se prepară Prăjitura Caraiman
Aluat pentru 7 – 8 foi (dimensiuni tavă: 26/36 cm): 2 ouă, 200 g zahăr, 250 ml lapte, 200 ml ulei, 1 linguriță bicarbonat de amoniu, 1 lingură oțet, 1 linguriță praf de copt, făină cât cuprinde (aprox. 800-900 g)
Crema: 800 g zahăr, 400 g unt, 2 l lapte, 250 g făină, 20 – 30 g cacao, esență de rom, 250 g nucă măcinată sau nucă de cocos
Modul de preparare: Pentru a prepara aluatul de foi, se bat ouăle cu puțină sare, apoi cu zahărul până devin spumoase. Se adaugă pe rând, uleiul, laptele, bicarbonatul stins în oțet. Se omogenizează compoziția și se încorporează treptat, făina amestecată cu praful de copt. Aluatul obținut se acoperă cu o folie și se dă la rece 20 de minute. Apoi se împarte în 7 – 8 părți. Se întind, pe rând, foile pe dosul unei tăvi și se coc pentru 3-4 minute fiecare, la 180 de grade.
Pentru crema caramel, se caramelizează zahărul, amestecând continuu. Apoi se adaugă imediat făina amestecată cu cacao și se omogenizează compoziția. Se toarnă, treptat, laptele fierbinte, în care s-a adăugat puțină sare. Se amestecă intens, până când crema se îngroașă. Se stinge focul și se adaugă imediat untul tăiat în cuburi, precum și esența. Se amestecă până când untul se topește și se încorporează în cremă.
Pregătirea prăjiturii
Se dă crema la rece, apoi se dă deoparte 1/4 din ea, pentru decor. Restul se împarte în mod egal și se întinde între foi. Se așază o greutate peste ultima foaie de prăjitură și se dă la rece pentru 5-6 ore, sau de pe o zi pe alta, până când foile sunt înmuiate și se poate tăia prăjitura.
Prăjitura Caraiman se taie în fâșii lungi, apoi fiecare fâșie se așază pe marginea unui tocător, iar cu un cuțit ascuțit, cu lama subțire și trecută prin apă, se taie fâșia pe diagonală. Cele două secțiuni se întorc pe tocător și se lipesc între ele cu cremă, apoi se ung și pe exterior cu restul de cremî păstrată pentru décor, și se presară nucă sau nucă de cocos. Se porționează în felii groase de 2 cm.