Experiență interactivă și distractivă la Muzeul Antipa. Mai multe obiecte pot fi atinse
Muzeele sunt locurile în care putem învăța o mulțime de lucruri. Datorită tehnologiei avansate, vizitele la muzeu devin din ce în ce mai prietenoase cu publicul. Muzeul Național de Istorie Naturală „Grigore Antipa” din București propune publicului o experiență interactivă și distractivă. Copiii și adulții pot atinge mai multe obiecte.
Atunci când mergem în vizită la muzeu nu avem voie să atingem exponatele, oricât de mult ne-am dori. Unele dintre ele chiar sunt protejate de vitrine de sticlă. Pentru a oferi o experiență completă, Muzeul Antipa pune la dispoziția vizitatorilor mai multe replici ale unor obiecte reale din muzeu. Ele pot fi atinse fără restricții. De asemenea, vizitatorilor le este pusă la dispoziție, prin intermediul realității augmentate (AR), o modalitate suplimentară de a interacționa cu replicile exponatelor.
„Majoritatea publicului dorește să atingă obiectele cu care interacționează, lucru firesc dacă ne gândim la nevoia de învățare prin atingere. În ceea ce privește obiectele de patrimoniu, acestea trebuie protejate, iar contactul cu ele este explicit interzis. Muzeul Antipa pune la dispoziția vizitatorilor obiecte de decor muzeal (replici din material textil ale unor obiecte reale din muzeu) care pot fi atinse fără restricții, numite „Umbre”, și o modalitate suplimentară de interacțiune cu acestea prin intermediul realității augmentate”, transmit reprezentanții Muzeului Antipa.
„Umbrele”, o premieră europeană
Replicile din materiale textile, care imită obiecte reale din muzeu, au fost numite „Umbre” și sunt considerate o premieră europeană. „Folosirea „Umbrelor” în spațiul expozițional, precum și folosirea AR pentru a imortaliza interacțiunea publicului cu acestea, reprezintă soluții inovatoare de promovare și protejare a patrimoniului Muzeului Antipa. După informațiile de care dispunem, „Umbrele” ar reprezenta o premieră europeană. Așadar, lansăm un concept inedit de educație culturală, o abordare mai relaxată de vizitare, în care învățarea prin atingere este permisă și încurajată prin utilizarea „Umbrelor”. În acest sens, publicul vizitator și în special publicul tânăr, adolescenții, vor descoperi un muzeu nou, interactiv, prietenos”, mai transmit reprezentanții Muzeului Antipa.