Într-un sat din România, mașina de pâine aduce profesori
Povestea unor profesori dedicați și implicați. Într-un sat din România, mașina de pâine aduce profesori. La 75 de km de orașul Buzău se află un sat minunat, cu fructe din belșug, cu aer curat și cer senin: Chiojdu. O destinație perfectă pentru iubitorii de natură. Fiind însă departe de oraș, pentru locuitori traiul poate fi o adevărată provocare. Mai ales pentru copiii care învață în localitate. Din fericire, datorită unor profesori dedicați, elevii au acces la educație.
Satul se află departe de locurile cu mai multe posibilități. Cum ar fi Buzăul sau orășelul Vălenii de Munte, aflat la aproximativ 35 de km. Mai mult decât atât, există un singur autobuz pe zi care ajunge la Buzău și unul la Văleni, însă ele nu au orare care să îi ajute pe călători să facă naveta sau să ajungă în timp. Cum este și cazul unor profesori care merg zilnic la Chiojdu pentru a le preda copiilor. Pentru a ajunge la timp, ca să poată începe cursurile, profesorii de religie și sport au ales să meargă, de multe ori, cu mașina de pâine. Șoferul ei este fost profesor de istorie, așa că înțelege foarte bine situația.
Mihaela Onică, profesoara care a ales să predea în satul natal
Mihaela Onică este profesoară de biologie și educație tehnologică la școala din Chiojdu. Născută și crescută în localitate, ea a ales să se întoarcă acolo, să le predea elevilor. Inițial și-a dorit să devină medic, însă părinții nu și-au permis să-i plătească facultatea, iar atunci s-a decis să devină profesor. Deși putea alege să predea în multe locuri, a ales să predea copiilor de acasă, din satul natal.
„M-am gândit unde aș putea face acest lucru cât mai bine, dacă nu în comunitatea unde am crescut? Și, întâmplător, doamna care preda aceleași materii a ieșit la pensie și acesta a fost un moment bun să ne întoarcem definitiv acasă”, povestește Mihaela Onică. În facultate l-a cunoscut pe cel ce avea să-i devină soț și care, în prezent, este profesor de matematică la aceeași școală. Azi familia trăiește în Chiojdu și fac tot ce le stă în putință să le construiască copiilor o viață mai bună și să se implice, alături de colegii, în a rezolva problemele cu care se confruntă Școala Gimnazială din Chiojdu.
Profesorii din Chiojdu, implicați în campania „Împreună pentru școala noastră”
Unitatea de învățământ a fost reabilitată în urmă cu câțiva ani, însă în interior mai e nevoie de multe investiții. Elevii au nevoie de mobilier nou, precum și de dotarea cu tehnologie. Cadrele didactice au decis să înscrie școala în campania „Împreună pentru școala noastră”, derulată de Narada. Profesorii își doresc ca la târgul din 18 decembrie, alături de alte 59 de școli din țară, și prin intermediul donațiilor de 5 euro pe lună, să strângă fonduri suficiente pentru a dota un centru de documentare. Adică un spațiu de tip bibliotecă, unde copiii să poată folosi și tehnologia pentru a fi conectați cu nivelul de astăzi.
„Copiii de aici sunt fantastici. Facem o echipă minunată! Am învățat de la ei și pentru ei să găsim tot timpul soluții. Cum să ne gestionăm mai bine timpul, cum să ne implicăm. Ei au venit cu o mulțime de idei pentru târgurile în care mai adunăm fonduri pentru școală”, povestește Mihaela Onică.