POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Cannoli
De fiecare dată când gustăm un cannoli sicilian, am putea să ne gândim că facem un salt în timp. Cannoli reprezintă un desert originar din Sicilia. Sunt așa de populari încât au devenit simbolul acestei regiuni.
Cannoli sunt, fără îndoială, unele dintre cele mai iubite dulciuri de patiserie din lume. Dacă nu ați gustat până acum, e obligatoriu să o faceți cât mai curând. Dar ce sunt cannoli? Termenul provine de la „cannolu” care se traduce prin „tub mic”. În fond, e un tub cu textură crocantă, o napolitană, care la mijloc are o cremă absolut fabuloasă.
Cannoli își au originea în Emiratul Siciliei, un stat islamic care a existat pe insula Siciliei în perioada 831 – 1072. Unii istorici spun că arabii au adus cu ei o serie de influențe culturale, printre care tehnica de realizare a aluatului pe bază de făină, vin și zahăr. Conform mărturiilor mai vechi, deja în anul 70 î.Hr. Cicero, în timpul unei călătorii pe insulă, ar fi fost fermecat de „un tub de făină umplut cu cremă moale de lapte”, probabil un strămoș timpuriu al desertului.
Mai există o versiune a nașterii acestui desert fabulos, și anume că ar fi fost creat în Caltanisetta, un oraș tot din Sicilia, de din harem. Altă ipoteză plasează nașterea desertului în Mănăstirea Santa Maria di Monte Oliveto din Palermo. Potrivit acestei povestiri, cannolii ar fi o farsă de carnaval: călugărițele umpleau cadă cu cremă de ricotta și înlocuiau robinetele clasice cu coaja cannoli.
Unde puteți mânca cele mai bune cannoli
Acum trebuie să știți că dacă ajungeți în Palermo ar trebui să vizitați patiseria istorică Maria Grammatico, un adevărat loc de pelerinaj pentru iubitorii de dulciuri siciliene. Aici puteți degusta cannoli artizanal pregătiți cu ingrediente de cea mai bună calitate și cu o pasiune transmisă de generații. În Catania, Savia este o altă oprire obligatorie, renumită pentru cannoli cu crustă parfumată și umplutură mătăsoasă. În cele din urmă, în Siracuza, Caffè Sicilia vă va surprinde cu creații unice și o priveliște spectaculoasă a pieței.
Rețetă de cannoli
Puteți prepara cannoli acasă cumpărând tuburile gata preparate, caz în care veți pregăti doar crema din rețeta ce urmează, pentru a le umple. Dar dacă doriți puteți prepara cu totul, așa cum fac și patiserii italieni tradiționali.
Ingrediente tuburi cannoli:250g de făină integrală, 18g de zahăr granulat, ¼ linguriță de sare, 43 g de unt tăiat bucăți mici, 1/3 ceașcă de vin dulce (marsala), 1 ou mare, 1 albuș de ou, ulei pentru prăjit.
Ingrediente umplutură:1 kg de ricottastrecurată, 180 g zahăr pudră, 126 g chipsuri de ciocolată, ¼ linguriță scorțișoară măcinată, fistic nesărat tocat ( opțional).
Mod de preparare: Într–un robot de bucătărie adăugați făina, zahărul și sarea, apoi pulsați, până nu mai vedeți untul. Adăugați vinul și oul. Pulsați și mai adăugați vin, dacă e nevoie, pentru a obține o masă moale și zgrunțuroasă (câteva linguri de vin suplimentar). Formați o bilă de aluat și lăsați-o la odihnit, unsă cu ulei, într-un bol, acoperită, la temperatura camerei, între 30 de minute și 2 ore.
Apoi întindeți aluatul și decupați cercuri cu diametrul de 10 – 12 cm pe care le înfășurați pe forme de cannoli, sau alte tuburi ( metalice) și prăjiți în uleiul încins.Folosind clești de metal, scufundați cu grijă cochilia în uleiul preîncălzit și prăjiți-o până când devine aurie și crocantă, aproximativ 1–2 minute. Când sunt gata, înfășurați fiecare cannoli în prosop de hârtie, asta va ajuta la desprinderea de formă.
După ce sunt preparate crustele, se pregătește și crema. Amestecați ricotta cu zahărul și ciocolata. Se transferă într-un poș cu deschizătură rotundă mare. Umpleți fiecare crustă cu cremă complet.Marginile se înmoaie în fistic tocat iar deasupra se presară zahăr pudră.