POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Supa de pui, cel mai bun „medicament” în caz de răceală
Orice mamă și bunică știe că supa de pui este „medicamentul” natural perfect în caz de răceală. Toată lumea învață să o prepare.
Istoria ne arată că oamenii fierbeau mâncarea în perioada în care au fost domesticite găinile, în Neolitic. Este deci de înțeles că prima supă de pui a fost gătită acum aproximativ 12.000 de ani. (Neoliticul este o perioadă din istoria omenirii, mai exact ultima perioadă a epocii de piatră. Termenul a fost inventat în 1865 de istoricul John Lubbock). Primele supe, spun istoricii, s-ar fi gătit în Asia de Sud, dar și în Grecia, grecii fiind convinși că acest preparat este un bun medicament în caz de boală.
Există rețete de supe de pui diferite în toate țările. Italienii au o supă aparte, pe care vă invităm să o descoperiți. Ei i se mai spune, popular, „Penicilina italiană”, exact pentru că este preparată de mămici și bunici mai ales atunci când un membru al familiei a răcit. Altfel, e o supă mai cremoasă, spre deosebire de supa de pui care se gătește, tradițional, în România. Ideal este să preparați supa de pui pentru răceală, după rețeta italiană, folosind ingrediente organice, fără adaos de conservanți etc., dacă este posibil. Bulionul supei de pui este de obicei plin de nutrienți din oasele de pui.
Supa de pui a ajuns și în conserve, datorită unui american
Compania americană Campbell a fost prima care a combinat în comerț supa de pui cu tăiței, creând supa de pui cu tăiței la conservă. Descrierea de pe site-ul web al Campbell, conform căreia rezultatul final este „o supă de încredere, care încălzește sufletul și aduce un zâmbet la fiecare lingură”, este foarte relevantă. Această rețetă de încredere a deschis o nouă perspectivă asupra supei de pui și a adus-o pe tărâmul meselor principale, cu un carbohidrat consacrat care face ca acest fel de mâncare să fie echilibrat și adecvat ca fel principal de sine stătător la domiciliu.
Rețetă pentru supă de pui pentru răceală „Penicilina italiană”
Ingrediente: 400 ml de supă de pui sau de legume, 600 ml apă, 3 tulpini de țelină, tăiate în două, 3 rădăcini de morcov, de dimensiune medie spre mare, curățate și tăiate în două, 6 căței de usturoi, întregi dar curățați, 1 ceapă întreagă, galbenă sau albă, curățată de coajă, 1 linguriță de sare, 1 lingură de condimente pentru supă de pui (opțional), pastina, orzo, paste mici sau tăiței, la alegere, parmezan pentru presărat deasupra.
Mod de preparare:Într-o oală, combinați apa și supa de pui. Adăugați apoi toate legumele și aduceți la fierbere la foc mediu-mare. După ce lichidul a dat în clocot, aduceți focul la mediu-jos și acoperiți parțial oala, apoi continuați să gătiți supa timp de 45 de minute.
După 45 de minute, cu o lingură cu găuri, scoateți legumele din bulion și puneți-le în blender cu 2 măsuri pline de supă din oala în care au fiert. Se blendează bine până se obține o textură deosebit de fină, apoi se amestecă totul cu restul superi din oală. Gătiți pastele preferate și turnați amestecul de bulion peste ele sau fierbeți tăițeii direct în oala de supă. Înainte de servire, presărați deasupra parmezan ras.