POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: gogoșele
Gogoșele nu înseamnă gogoși. Sunt mai mici decât acestea din urmă, ușor țuguiate, cu o cvrustă crocantă și miezul gol. Le găsiți prin târguri, unde se servesc, mai nou, acoperite cu zahăr sau cremă de ciocolată. Nu v-ați imaginat încă câte sute de ani au aceste dulciuri. Și în ce moduri comice li se mai spune.
În România li se spune gogoșelele măicuțelor, dar europenii sunt ceva mai puși pe glume. Fiecare în limba lor, popare ca, englez sau spaniol le spun nici mai mult, nici mai puțin decât pârțurile călugărițelor (Nun’s farts) sau frigărui de vânturi (buñuelos de viento). La fel sunt denumite gogoșelele și în Franța (pet de nonne) sau în Ungaria (apácafingocska). După ce am clarificat faptul că și călugărițele, ca și toâi oamenii, de altfel, trag și ele pârțuri, trebuie să știți că rețeta e veche de sute de ani. Cea mai veche mențiune a ei datează din anul 1547.
Cum se prepară gogoșelele călugărițelor
Ingrediente: 125 g făină, 250 ml lapte, 25 g zahăr, 50 g unt 82%, 3 ouă, un praf de sare, vanilie, zahăr vanilat, coaja de la ½ lămâie bio, ulei pentru prăjit, zahăr pudră și scorțișoară pentru servit.
Mod de preparare: Într-o cratiță puneți untul, vanilia, zahărul, coaja de lămâie și sarea. Puneți cratița pe foc și așteptați să se topească unul și să se dizolve zahărul. Adăugați și laptele cald. Când acesta este aproape de fierbere, puneți și făina și amestecați foarte bine pe foc. După ce aluatul devine compact, se mai lasă pe foc două-trei minute. Aveți grijă să amestecați continuu, altfel riscați ca aluatul să se ardă. Luați de pe foc și lăsați să se răcorească în jur de o jumătate de oră. Puneți totul în robotul de bucătărie și adăugați pe rând ouăle mixând bine după fiecare ou în parte.
Lăsați aluatul altă jumătate de oră să se odihnească acoperit cu o folie de plastic. Apoi luați o cratiță mai adâncă și puneți ulei, gogoșelele trebuie să se prăjească într-o baie de ulei. Se va lua din aluat folosind o linguriță înmuiată în ulei. Cu o linguriță se va ridica compoziția astfel încât să le faceți un moț. În final, gogoșelele măicuțelor se vor pudra cu zahăr vanilat și scorțișoară, sau se pot servi cu sos de vanilie, cremă de ciocolată sau gem.