POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: ouă florentine
În Franța, orice meniu servit pe un pat de spanac a primit numele de „florentin”, deoarece Ecaterina de Medici ( care a fost regina Franței între 1547 și 1559, prin căsătoria cu regele Henric al II-lea) era originară din Florența. Servirea unor oup poșate pe un pat de spanac verde cu sos deasupra era un fel de mâncare obișnuit la micul dejun, iar pâinea prăjită era, cel mai probabil, servită alături. Așa a apărut rețeta de ouă florentine.
În prezent, ouăle florentine sunt nelipsite din meniurile de brunch. Știți, brunch-ul e o masă între micul dejun și prânz, nici prea frugală dar nici prea consistentă. Așa cum istoria a consemnat, francezii sunt responsabili pentru inventarea cuvântului „florentin”, pentru a-l asocia cu spanacul. Cunoștințele culinare atribuie termenul anului 1533, anul în care Ecaterina din Florența s-a căsătorit cu prințul Henric ( care, ulterior, va deveni rege al Franței).
Motivul e acela că regina Ecaterina de Medici, al cărei loc de naștere era Florența, a introdus spanacul în bucătăria franceză după ce s-a căsătorit cu prințul Henric al Franței. Prin urmare, spanacul din rețeta de ouă florentine a luat locul șuncii din rețeta ouălor benedict. Destul de simplu. În ceea ce privește sosul care acoperă preparatul, este, în esență, un sos de brânză. Ouăle poșate sunt aceleași. Frunzele e spanac călite se pun cu lingura pe rondele de pâine prăjită cu unt și se acoperă cu ouăle poșate și sosul de brânză. Totul se completează cu niște arpagic tocat și aveți o rețetă demnă de masa unor regi.
Rețetă de ouă florentine
Ingrediente: 2 chifle, 4 ouă ,1 roșie mare – tăiată în 4 felii rotunde, o mână de frunze de spanac, sos olandez, arpagic pentru decor
Mod de preparare: ouăle se fierb sau se poșează.Adică se fierb sparte. Se aduce apa la clocotire, iar când aceasta a început, ouăle se sparg deasupra. Între timp, ne ocupăm de spanac. Se spală bine frunzele, se pune 1 linguriță de unt într-o crăticioară. Când acesta s-a topit se pune spanacul deasupra și se lasă la călit doar până se înmoaie ușor.
Tăiați chiflele în două și prăjiți-le un pic, cât să prindă culoare, apoi se ung cu unt. Punețicâte o felie de roșie pe fiecare în parte și câte o lingură plină cu spanac. Când sunt gata ouăle, puneți-le, așa fierbinți, deasupra spanacului. Turnați deasupra sos și decorați cu câteva fire de arpagic tocate mărunt. Se servesc calde.