POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: british pie – plăcinta englezească
Numite „pyes” în Anglia medievală și umplute cu carne, plăcintele au apărut pentru prima dată în anii 1500. Celebrul chef Jamie Oliver spuen că „british pie – plăcinta englezească” este „Marea Britanie pe o farfurie. Poate părea simplă și modestă, dar există o istorie mult mai bogată decât pare la prima vedere pentru această plăcintă perfect ambalată”.
Trebuie să știți că mâncăruri asemănătoare plăcintelor cu carne ale britanicilor există încă de la vechii egipteni, dar ideea de a cuprinde o umplutură într-un fel de aluat făcut din făină și ulei provine de fapt din Roma antică. Istoricii au descoperit că prima rețetă publicată conținea un aluat din făină de secară umplut cu brânză de capră și miere.
British pie – plăcinta englezeascăpe care o cunoaștem și o iubim astăzi își are rădăcinile în Europa de Nord. „Pe vremuri, uleiul de măsline era rar sau chiar inexistent în regiune. În schimb, untul și untura de porc erau grăsimile preferate în climatele mai aspre și mai reci de la nord de Mediterana. Folosirea acestor grăsimi solide a creat o pastă care putea fi rulată și modelată – și astfel s-a născut adevărata plăcintă.
Primele plăcinte erau un fel de caserole, aluatul nu se mânca neapărat
Primele plăcinte erau predominant plăcinte cu carne. În secolul al XII-lea, nevoia de hrană nutritivă, de lungă durată și ușor de depozitat și transportat, în special pe mare, a fost rezolvată inițial prin transportul de animale împreună cu un măcelar sau un bucătar. Inutil să mai spunem că navele deveneau rapid destul de înghesuite, așa că s-a găsit o soluție – o crustă! „Pachetele” de patiserie întărită nu erau neapărat consumate – gândiți-vă la ele ca la niște Tupperware (n.r. vase americane de stocare a alimentelor, lansate în 1942)medievale de unică folosință. Plăcintele cu fructe nu au apărut până la sfârșitul secolului al XVI-lea, când reginei Elisabeta I i s-a servit prima plăcintă cu cireșe”, mai arată Jamie Oliver.
British pie a fost ilegală 16 ani
Originea plăcintelor festive cu carne tocată poate fi urmărită până în secolul al XIII-lea, când cruciații europeni s-au întors acasă din Orientul Mijlociu cu rețete care conțineau carne, fructe și mirodenii. Din cauza legăturilor lor religioase (consumate în perioada premergătoare Crăciunului), plăcintele cu carne tocată au fost interzise în timpul perioadei de putere a lui Oliver Cromwell (1699 – 1658), la mijlocul secolului al XVII-lea. Cromwell era un puritan convins, iar frivolitățile precum Crăciunul și plăcintele nu erau tolerate. Timp de 16 ani, mâncarea și prepararea plăcintelor au fost interzise, până când interdicția a fost ridicată în urma restaurării monarhiei în 1660.
Documentele istorice ne spun că în epoca medievală, aluaturile de plăcintă erau foarte groase. De cele mai muște ori ele erau coapte mai întâi, în formă de oală. De aceea acestptr placinte li se și spunea „plăcintă cu oală”. Apoi se umpleau cu tocătura de carne, iar deasupra li se punea un capac, tot din aluat.
Rețetă de british pie – plăcintă englezească cu pui și șuncă (bacon)
Ingrediente:1 lingură de ulei, 8 pulpe de pui fără piele și dezosate, fiecare tăiate în patru bucăți (sau 600 g de pui fiert), 200 g bacon, 1 ceapă tocată mărunt, 2 căței de usturoi zdrobiți, 250 g de ciuperci, 1 linguriță de cimbru uscat, 2 linguri de făină, 100 ml de vin alb, 100ml lapte, 500g aluat (de patiserie, fraged), 1 ou bătut
Mod de preparare: Se pun la călit ceapa și usturoiul timp de 5 minute într-o tigaie încinsă cu un pic de ulei de măsline.Se condimentează puiul și se adaugă în tigaie timp de 5–8 minute. Adăugați și baconul în tigaie și rumenți timp de 5 minute. Adăugați ciupercile și cimbrul, apoi făina și amestecați. Turnați vinul și lăsați să dea în clocot. Adăugați laptele, asezonați și fierbeți la foc mic timp de 10 minute.
Două variante de prezentare
1. Pentru o plăcintă cu aluat numaideasupra, răsturnați umplutura într-o tavă de plăcintă și lăsați-o să se răcească. Se unge cu ou pe marginea vasului de plăcintă. Întindeți aluatul (sau folosiți aluat gata rulat) și așezați-l deasupra amestecului. Presați aluatul în jos în jurul marginilor vasului. Ungeți cu oul bătut și secționați partea de sus cu un cuțit. Faceți o gaură în mijloc pentru a lăsa aburul din plăcintă să iasă.Se dă la cuptor la 200 de grade timp de 30 de minute sau până când aluatul devine auriu.
2. Dacă se face o plăcintă cu fund, se tapetează o formă cu jumătate din foitaj, astfel încât foitajul să atârne deasupra. Înțepați aluatul cu o furculiță peste tot și coaceți-l la 180 de grade timp de 10 minute, apoi puneți umplutura cu o lingură. Se ung marginile de pe partea de sus a aluatului cu oul bătut. Se așază deasupra restul de aluat și se ciupesc marginile pentru a le închide. Se unge cu ou.Faceți o gaură de aerisire în partea de sus și coaceți timp de 40 de minute.Se servește cu piure și legume verzi.