POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate – Paella
Paella este una dintre cele mai cunoscute și mai apreciate mâncăruri din lume, chiar dacă a da o rețetă precisă e imposibil. Se spune că există atâtea rețete de paella câte se prepară. Gastronomii cred că există aproximativ 200 de feluri de paella doar în regiunea Valencia, locul unde s-a „născut” această mâncare delicioasă și colorată.
Înainte de toate, trebuie să știți că se pronunță „pa-e-ya”.Ideea e că paella nu a fost niciodată vreo mâncare pretențioasă. Povestea ei explică exact de ce. Acest preparat a fost creat în Valencia, un port foarte important la Marea Mediterană și, istoric, un important producător de orez, încă de când acesta a fost adus în zonă de mauri acum 1.200 de ani. Dacă nu știați, cuvântul „arroz”, adică„orez” provine din limba arabă, cea vorbită de mauri.
Mâncarea fermierilor
Paella a fost mâncarea fermierilor și a agricultorilor din Valencia. O preparau la foc de lemne pentru masa de prânz. Era făcută din orez peste care puneau tot ce aveau prin casă: roșii, ceapă, fasole sau fructe de mare și condimente.Inițial se prepara cu melci ( în loc de fructe de mare). Dar se mai folosea și carne de iepure, rațăsau pui. Pentru a-i da mâncării culoarea ei galbenă frumoasă, adăugau șofran.
În mod tradițional, paella era mâncată direct din tigaia în care era gătită, fiecare persoană folosindu-și în acest scop propria-i lingură. Era un mod, putem spune acum, de a aduce familia împreună. în acele vremuri era doar un simplu mod de a lua masa, rapidși eficient. Exportul de orez a dus cu sine și rețeta de paella.
De ce paella e o mâncare preparată mai ales de bărbați
Numele mâncării, paella, provine de la numele tigăii întinse în care se gătea și se gătește și azi aceasta. Mai există însă și o poveste, și anume că paella a fost o mâncare pe care un bărbat îndrăgostit i-a preparat-o logodnicii sale, pentru o masă romantică, și că numele preparatului vine de la expresia „para ella” („pentru ea” în spaniolă). Aici, trebuie spus că povestea are un sâmbure de adevăr: în mod tradițional, prepararea paella era treaba bărbaților din familiile spaniole. La fel, de exemplu, cum în România, bărbații sunt cei care se ocupă de carnea la grătar.
Valencia tocmai a declarat paella moștenire culturală, fiind un simbol al identității acestei zone. Și astăzi, paella este mâncarea în jurul căreia se adună lumea. Fie că e acasă sau la restaurant, ea se servește tradițional, în tigaia mare, din care se înfruptă toți mesenii.
Rețetă de paella clasică
Ingrediente: 4 pulpe superioare de pui, 100 g de chorizo, 400 g de orez, 400 g de fructe de mare (crustacee, calamari, creveți, pește alb), 4 felii de bacon, 1 ceapă, 2 lămâi, 70 g de mazăre verde, 1.5 l de supă de pui, verdeață, sare, ulei de măsline, piper după gust
Mod de preparare: Puneți la încălzit supa. Separat, într-o cratiță, prăjiți cu ulei: carnea de pui, chorizo, baconul și verdeața (timp de aproximativ 5 minute). Adăugați ceapa tocată și usturoiul și prăjiți încă 5 minute. Apoi adăugați orezul, sarea și piperul, turnați deasupra supa fierbinte și așteptați până când preparatul începe să fiarbă. Apoi puneți-i un capac și înăbușiți până va fi găti orezul. Când orezul e aproape gata, adăugați fructele de mare și mazărea. Apoi stoarceți sucul de la o lămâie. Lăsați paella să se răcească un pic, tăiați a doua lămâie felii și serviți-o cu paella.