POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Shakshuka, mâncarea preferată a israelienilor
Shakshuka este o specialitate a bucătăriei nord-africane și este preparată de obicei din ouă într-un sos de roșii, ardei iute și ceapă. Există și o variantă vegană, cu brânză tofu. Acest preparat e mâncarea preferată a israelienilor.
Mai multe despre shakshuka (scris si shakshoka sau shakshouka) aflam de pe Wikipedia. Aceasta este o mancare traditionala evreiasca, pentru micul dejun, in special. Shakshuka provine din zona Africii de Nord. Acesta a fost, probabil, introdusă în Israel de evrei din Tunisia și din alte zone din Africa de Nord. O origine clară nu s-a putut până acum atribui. Shakshuka este un fel de mâncare de bază la orice mic dejun israelian – fie că vă aflați într-un restaurant sau acasă. Dar acest fel de mâncare e consumat și la prânz sau la cină. Modul în care a devenit una dintre preferatele israelienilor rămâne un mister.
Ce înseamnă shakshuka
Numele felului de mâncare, shakshuka, înseamnă în esență „totul amestecat” – și asta este de fapt ceea ce este, arată Theculturetrip.com. Felul de mâncare este alcătuit din ouă fierte în sos de roșii și ardei, uneori cu ceapă, alte ierburi sau brânză, și este servit de obicei în tigaia de fier în care a fost pregătit, împreună cu niște pâine, care este menită să fie înmuiată în sos și în oul fiert moale.
Ce spun istoricii
Potrivit unor istorici culinari, shakshuka este originară din Yemen, în timp ce alții susțin că provine din Imperiul Otoman. Se știe doar că, pentru Israel, felul de mâncare provine din culturile din nord-estul Africii, mai precis din regiunea lirico-tunisiană. Mai precis, în perioada când imigrația în Israel din țările nord-africane era la apogeu, imigranții sufereau de dificultăți financiare, iar acest fel de mâncare consistentă și accesibilă, care conține ouă, legume și pâine, a devenit un favorit al gospodăriei.
Pe lângă faptul că ingredientele erau la îndemâna oricui, shakshuka este, de asemenea, foarte ușor de preparat și a necesitat doar o singură tigaie – ceea ce o face cu atât mai populară la brunch-urile de picnic sau pentru cine ușoare. Shakshuka poate fi văzută în atât de multe forme în întreaga țară și o puteți găsi servită cu pâine, într-o pita, în interiorul unei pâini întregi (cu centrul îndepărtat), deasupra unui platou cu hummus, pe pizza și lista poate continua la nesfârșit.
Rețetă pentru shakshuka vegană
Ingrediente: 1 lingură de ulei, 1 linguriță de paprika afumată, 1 linguriță de coriandru măcinat, 1 linguriță de chimen, 1 lingură sos de chilli (opțional), 3 căței de usturoi, 1 ceapă medie, 100 g de ardei gras roșu, 1 conservă de roșii tăiate, 200 g de tofu ferm (dacă nu doriți varianta vegană, puteți pune 4 ouă), 1/2 linguriță de kala namak (sare neagră), 1/2 ceapă granulată; pătrunjel tocat și fulgi de ardei iute (opțional, pentru servire)
Mod de preparare: Se toacă fin usturoiul și se taie ceapa și ardeiul în felii. Se adaugă uleiul într-o tigaie, se pune la foc mediu și se adaugă paprika, coriandrul, chimenul, harissa, usturoiul și ceapa. Se amestecă pe foc timp de aproximativ 5 minute, până când ceapa se înmoaie. Adăugați ardeii în tigaie cu un vârf de cuțit de sare. Se gătește până când ardeii s-au înmuiat.
Turnați roșiile tocate, umpleți vasul cu apă și turnați-o și pe aceasta. Amestecați totul și fierbeți la foc mic timp de aproximativ 15 minute, amestecând din când în când, până când lichidul a scăzut. Se condimentează după gust.
În timp ce fierbeți, fărâmițați tofu într-un castron și adăugați granulele de ceapă și kala namak. Faceți 4 găuri în tigaie și umpleți-le cu tofu fărâmițat. Introduceți în cuptor sau sub grătar până când tofu se încălzește bine. Se presară cu pătrunjel și fulgi de ardei iute, se servește cu pâine prăjită.