POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: gomboți sau găluș cu prune
Cui nu îi place să mănânce gomboți sau găluște cu prune? Același desert se prepară și cu alte fructe, de exemplu, cu caise. Dar nimic nu se compară cu prunele. Aroma e unică. Știați oare că aceste dulciuri sunt creația unui bucătar celebru?
Se spune că gomboții cu prune ar fi fost inventați de un cofetar maghiar. De aici și numele lor – Szilvás gombóc. Pe scurt, este vorba de bile din aluat cu cartofi, umplute cu fructe (prune) care apoi sunt fierte în apă, scurse și tăvălite printr-un amestec de pesmet și zahăr. Găluştele cu prune sunt printre deserturile preferate ale celor din Transilvania şi Banat. Gomboți sau găluște cu prune reprezintă un desert răspândit în mai multe ţări Europă Centrală şi de Est, în regiuni care au făcut parte din monarhia Austro-Ungară (Austria, Ungaria şi Cehia).
Rețetă importată din Germania
Conform istoricului bucătăriei maghiare, gomboţii cu prune au fost preluați din gastronomia austriacă, acolo unde aceast desert se numeşte Knödel. Dar nici austriecii nu sunt inventatorii desertului. Prima referință istorică provine din Germania. În anul 1825, un proprietar din München a organizat un concurs de mâncare de găluște cu ficat. Acestea respectau principiul după care se prepară azi deliciosul desert. Umplutura ( ficatul, în cazul de față) se găsea într-o bilă de aluat care era gătită (fiartă).
Ulterior, un cofetar maghiar s-a gândit să schimbe umplutura în ceva dulce. Era un mod mai practic de a realiza o prăjitură, ceva dulce.
Ingrediente: 1 kg cartofi fierți, 200 gr făină, 2 ouă (aluat); prune rotunde, fără sâmburi
câte un vârf de linguriță cu zahăr/prună (umplutura); 1 kg pesmet, 250 gr unt, 200 gr zahăr tos, scorțișoară
Preparare. Mai întâi se fierb cartofii și se pasează. Folosim 1 kg pentru rețeta de azi. Se lasă piureul de cartofi la răcit și se amestecă cu făina și 2 ouă. Se omogenizează bine aluatul și se împarte în bucăți de aproximativ 60-80 gr de aluat fiecare, sau în funcție de cât de mari sunt prunele. Se lasă bucățile de aluat la odihnit timp în care se trage pesmetul la tigaie, în unt topit, iar după ce se răcește, se adaugă zahărul tos și scorțișoara.
Se pune o oală cu apă la fiert. Se adaugă și puțină sare. Se îndepărtează sâmburii de la prune și se adaugă în interiorul prunelor foarte puțin zahăr, pentru a se forma un sirop delicios, în timpul fierberii. Fiecare prună se înconjoară apoi cu bucățica de aluat. Se formează găluștele cu prune și se fierb aproximativ 15 minute la foc mic, sau până se ridică la suprafață, plus încă 5 minute.
Se scot cu o spumieră și se tăvălesc bine prin amestecul de pesmet cu zahăr și scorțișoară. Se așază într-o tavă, pe hârtie de copt și se mai dau la cuptor pentru 10 minute, la 200 de grade, pentru a se înmuia și prunele din interior.