Nouă descoperire într-un oraș din Italia. Arheologii au găsit un car de ceremonie
Arheologii au făcut o nouă descoperire într-un oraș din Italia și anume în Pompei. Acolo a fost găsit un car de ceremonie care se crede că era folosit la festivități, parade sau nunți. ȘTIRI PENTRU COPII vă povestește mai multe despre această descoperire.
Un car ceremonial mare, cu patru roți, cu elementele sale de fier și cu frumoase decorațiuni din bronz și tablă a fost găsit aproape intact. „Pompei continuă să uimească cu descoperirile sale și va rămâne așa mulți ani, cu încă douăzeci de hectare de excavat. Dar, mai presus de toate, demonstrează că este posibil să-l îmbunătățim, este posibil să atragem turiști din întreaga lume și în același timp este posibil să efectuăm cercetări și studii”, spune ministrul Culturii din Italia, Dario Franceschini.
Carul de ceremonie a fost găsit lângă un grajd în care în 2018 au fost descoperiți trei cai. Pompei, cuprins de o erupție vulcanică de pe Muntele Vezuviu în anul 79 d.Hr., este o comoară arheologică. Erupția vulcanică a îngropat orașul într-un strat gros de cenușă, păstrându-i pe mulți dintre locuitorii și clădirile sale acolo.
Săptămâni de muncă
Arheologii spun că eforturile pentru scoaterea în siguranță a carului au durat săptămâni întregi. O adevărată echipă de specialiști a muncit ca acest car să fie dezgropat. Echipa a fost formată din arheologi, arhitecți, ingineri, restauratori , vulcanologi, muncitori specializați, dar și arheobotanici și antropologi. Pentru a scote carul s-au efectuat săpături de șase metri adâncime.
Acum toate componentele carului de ceremonie au fost duse la laboratorul din Parcul Arheologic Pompei. Acolo restauratorii vor îndepărta materialul vulcanic de pe ele și se va începe reconstruirea și restaurarea carului. Potrivit directorului de la Parcul Arheologic se pare că acest car nu a fost unul obișnuit, ci unul de ocazii. Un fel de mașină scumpă în zilele noastre. Sau o limuzină. Carul era folosit la evenimente importante, nu pentru uz zilnic.
Dicționar
Arheologie: știință care studiază trecutul istoric al omenirii pe baza interpretării urmelor materiale păstrate;
Arhitect: specialist în proiectarea și construirea clădirilor;
Restaurator: persoană specializată în a restaura lucrări de artă sau de arhitectură;
A restaura: A repara, a aduce în bună stare, a reconstitui o lucrare de artă, un monument de arhitectură, respectând forma inițială, stilul originar;
Vulcanologie: știință care se ocupă cu studiul fenomenelor vulcanice, cu explicarea cauzelor, a modului de evoluție și a posibilităților de previziune a erupțiilor;
Arheobotanică: disciplină ce are ca obiect studiul resturilor de plante recuperate din siturile arheologice;
Antropolog: știință care studiază originea, evoluția, și diversele tipuri fizice ale omului, în corelație cu condițiile naturale și social – culturale.