Deși nouă, oamenilor, ne place sa credem că suntem cele mai importante ființe de pe Pământ, alături de noi trăiesc sute de mii de specii animale, cel puțin la fel de importante. Deși se cunosc atâtea, surprinzător, oamenii de știință încă descoperă specii noi. De asemenea, multe animale nu vor fi observate de-a lungul vieții noastre. Acestea fie trăiesc pe fundul oceanelor, fie sunt invizibile ochiului uman, fiind extrem de mici. Multe dintre ele, însă, odată observate la microscop, au servit drept inspirație pentru multe personaje extraterestre din filmele S.F. datorită formelor bizare. Această rubrică le este dedicată lor, celor mai neobișnuite ființe care conviețuiesc alături de noi. De exemplu, știați că există o specie care este nemuritoare? Sau că altele pot dormi până la trei ani? Astăzi vorbim despre delfinul de Amazon, cel mai mare delfin de apă dulce.
Delfinul de Amazon este cel mai mare delfin de apă dulce. Acesta are 3 subspecii: una care trăiește în bazinul râului Amazon, una care trăiește în bazinul râului Madeira din Bolivia și una care trăiește în bazinul râului Orinoco din Venezuela.
Masculii pot atinge o lungime maximă de 2,55 metri și o greutate de 185 de kilograme în timp ce femelele pot atinge o lungime maximă de 2,15 metri și o greutate de 150 de kilograme. Putem observa că masculii sunt mai mari decât femelele, lucru foarte neobișnuit în cadrul mamiferelor acvatice. Delfinul de Amazon este singura specie dintre cetacee, adică dintre mamiferele acvatice, în care femela nu este mai mare decât masculul.
Delfinii de Amazon au un trup puternic și flexibil. Spre deosebire de delfinii oceanici, aceștia își pot roti capul până la 90 de grade. Culoarea corpului variază în funcție de vârsta specimenului. Nou-născuții au o culoare gri. La adolescență culoarea se transformă într-un gri deschis. Odată ajunși la maturitate, culoarea pielii delfinilor de Amazon capătă o tentă rozalie. Acest lucru se poate observa în special la masculi, cauza principală fiind conflictele fizice pe care le-au avut de-a lungul timpului. Mai exact, delfinii se luptă între ei, iar acest lucru lasă urme pe piele. Oamenii de știință cred, de asemenea, că și temperatura și transparența apei cât și locația geografică au un impact asupra culorii pielii.
Craniul delfinului de Amazon este puțin asimetric. Botul său lung ascunde un număr de 66 – 68 de dinți ascuțiți pe fiecare parte a maxilarului. Mărimea și forma acestor dinți diferă, fiecare având rolul său specific. Deși au ochii mici, delfinii de Amazon au o vedere foarte bună, atât în apă cât și în afara ei. Pe fruntea acestora se află un țesut muscular care produce ultrasunete. Delfinii se folosesc de acesta nu doar pentru a se orienta în apă ci și pentru a comunica cu alți delfini.
Pentru a respira, delfinii trebuie să iasă la suprafața apei odată la maxim 110 secunde.
Delfinii sunt niște înotători foarte lenți. De obicei aceștia înoată la o viteză de 3,2 kilometri pe oră, viteza maximă pe care o pot atinge fiind de 22 de kilometri pe oră.
Durata de viață a unui astfel de delfin în sălbăticie este necunoscută. În captivitate un individ sănătos poate trăi între 10 și 30 de ani. A existat însă un caz special, la Grădina zoologică din Duisburg, Germania. Un delfin pe nume Baby a împlinit vârsta de cel puțin 46 de ani dintre care peste 45 de ani i-a petrecut în captivitate.
Delfinii de Amazon au cea mai diversă dietă dintre toate mamiferele acvatice. Aceștia se hrănesc cu până la 53 de specii diferite de pești și animale marine. Mărimea prăzii are o lungime medie de 20 de centimetri, aceasta putând să ajungă până la 80 de centimetri. Printre peștii vânați de delfini se numără și înfricoșătorii pești piranha. Vă dați seama cât de curajoși sunt acești delfini?
Dantura delfinilor le permite acestora să se hrănească și cu țestoase sau cu crabi de apă dulce. Dieta este mai diversificată în sezonul umed, atunci când pădurile amazoniene sunt inundate. asta pentru că multe specii de pești părăsesc bazinele râurilor, acest lucru făcându-i mai greu de prins. În consecință, delfinii se hrănesc cu orice reușesc să prindă. În sezonul uscat, când nivelul apelor scade, hrana devine mai abundentă lucru ce le permite să fie mai „mofturoși”.
Delfinii de Amazon vânează atât noaptea cât și ziua. Perioada când apune soarele este, însă, perioada lor preferată de a se hrăni. Aceștia mănâncă zilnic 5,5% din greutatea lor.
Inteligența remarcabilă a delfinilor poate fi observată în mod special atunci când vânează. De foarte multe ori se folosesc de zgomotul produs de bărci pentru a prinde pești dezorientați. De asemenea, uneori fac echipă cu alte animale, precum vidrele, pentru a vâna împreună. Aparent există foarte puțină competiție între aceste specii când vine vorba de hrană, fiecare preferând pești diferiți. Mai mult decât atât, în captivitate, delfinii de Amazon au fost observați în timp ce împărțeau mâncarea între ei.
Studiile arată că delfinul de Amazon are o fire foarte curioasă și nu se teme deloc de obiectele necunoscute. Au fost documentate cazuri în care delfinii i-au ajutat pe pescarii din Amazon să țină vâslele, s-au frecat prietenos de bărci, au cules flori de pe fundul râurilor și s-au jucat cu obiecte și cu alte animale precum țestoase, șerpi și pești. În captivitate, însă, aceștia nu sunt la fel de prietenoși.
Împerecherea este sezonieră iar puii se nasc între lunile mai și iunie. Această perioadă coincide cu perioada de inundații. Femelele rămân mai mult în zonele inundate iar pe măsură ce nivelul apei scade cantitatea de hrană crește. Scăderea nivelului apei face ca locurile unde se poate afla hrana să se micșoreze, dar, în egală măsură, densitatea hranei în aceste locuri crește. Acest lucru le oferă puilor o sursă suficientă de hrană pentru a se dezvolta armonios.
Perioada de gestație a delfinilor de Amazon durează aproximativ 11 luni. La naștere, cei mici au o lungime de 80 de centimetri. Mamele își alăptează puii timp de un an. Micii delfini devin dependenți abia după 2 – 3 ani. Perioada lungă de alăptare sugerează că mamele au o relație foarte strânsă cu puii lor. Majoritatea cuplurilor de delfini observate în libertate sunt formate dintr-o mamă și un pui. Ceea ce ne arată că această relație are un rol esențial în formarea și educarea tinerilor delfini.
Din păcate, cel mai mare delfin de apă dulce este pe cale de dispariție. Atât braconajul cât și poluarea râurilor și pierderea habitatului natural în urma defrișărilor pun în pericol viața acestor minunate creaturi.
În anul 2018 delfinul de Amazon a fost introdus pe lista roșie a animalelor în pericol de dispariție. Un alt pericol cu care se confruntă această specie este imposibilitatea de a ține exemplare în captivitate. Masculii devin foarte agresivi, iar durata lor de viață este mai mică decât în mediul natural. De asemenea, împerecherea naturală delfinilor de Amazon în captivitate nu este o opțiune pentru a aduce pe lume noi urmași.
Sursă foto: wikipedia.org, reddit.com, parody.fandom.com, wwfadria.org