A fost descoperit dinozaurul… dacic. Care e povestea lui
O echipă internațională condusă de paleontologul Gábor Botfalvai din Budapesta a redescoperit un sit unic al dinozaurilor. Aici a fost descoperit dinozaurul… dacic. ȘTIRI PENTRU COPII vă spune mai multe.
Dinozaurii sunt ființe care au apărut de mai bine de 230 de milioane de ani. Și au trăit și la noi în România. Oamenii de știință tot cercetează evoluția lor și găsesc în fel și fel de zone oase de-ale lor. Muzeul de Istorie Naturală din Ungaria a anunțat că un sit unic de dinozauri a fost redescoperit la noi, în Transilvania. În zona Bazinului de la Hațeg au fost descoperite situri de dinozauri uitate de o sută de ani. Potrivit comunicatului muzeului, descoperirea este foarte bogată și unică în lume, deoarece rămășițele osoase oferă o perspectivă asupra perioadei scurte de dinaintea dispariției dinozaurilor.
„Semnificația paleontologică remarcabilă a descoperirilor de la Hațeg care sunt păstrate la Budapesta s-a bucurat mult timp de interes internațional, însă întotdeauna a reprezentat o problemă faptul că siturile exacte în care au fost descoperite și, prin urmare, mediul anterior în care au trăit aceste creaturi, nu au fost cunoscute. Redescoperirea siturilor a fost posibilă după ce a fost descoperită, recent, harta pe care Ottokár Kadic a folosit-o în timpul săpăturilor sale, iar aceasta includea marcaje exacte cu privire la siturile anterioare”, a explicat Gábor Botfalvai, coordonatorul grupului internațional de cercetare, care lucrează la Muzeul de Istorie Naturală a Ungariei.
Dinozaurul dacic
După mai multe săptămâni de cercetare a fost găsit locul de unde Ottokár Kadic a adunat rămășițele. Înaintea Primului Război Mondial acesta a adunat o colecție bogată de fosile. Printre acestea se numărau și cele ale dinozaurului Magyarosaurus dacus.
Acum, când echipa de cercetători a identificat situl, au mai fost descoperite mai bine de 100 de fosile. Dintre acestea o parte formează coloana vertebrală completă a unui dinozaur sauropod. De asemenea, printre fragmentele osoase se regăsesc și câteva ale crocodililor și a broaștelor țestoase.
Țara noastră nu este pentru prima dată în prim plan în ceea ce privește dinozaurii. Între 2015 și 2018 au fost descoperite în localitățile Livezi și Boița din Țara Hațegului cuiburi de ouă de dinozaur. Conform cercetărilor se pare că ouăle din cuiburile descoperite ar fi provenit cel mai probabil de la Telmatosaurus Transsylvanicus, dinozaurul cu cioc de rață.
Pentru cei care vor să afle mai multe despre dinozauri și despre viața lor pe pământ există Dino Parc Râșnov. Acesta este cel mai mare parc cu dinozauri din Sud – Estul Europei. Pe lângă un traseu impresionant cu 100 de dinozauri în mărime naturală, atestați științific, parcul dispune de locuri de joacă pentru copii, căsuțe în arbori, un cinematograf 9D și un cinematograf 360°, trasee de aventură, labirint laser, expoziții unicat și multe alte zone interactive.
De asemenea, Dino Parc Râșnov a reprodus în premieră cel mai mare animal zburător din lume, Hatzegopteryx Thambema și cel mai mare dinozaur descoperit vreodată în lume, Seismosaurus, gigantul de 45 de metri lungime.
Dicționar
Sit: șantier unde au loc săpături și cercetări arheologice;
Fosilă: rest sau urmă de organism animal sau vegetal din trecutul geologic, conservat în depozite sedimentare;
Paleontologie: știință care se ocupă cu studiul complex al organismelor fosile animale și vegetale.