35 de ani de la Revoluție. Ce evenimente au loc la Timișoara
Anul acesta se împlinesc 35 de ani de la Revoluție, un moment important pentru țara noastră. Pentru a onora curajul și jertfa celor care au ieșit în stradă în decembrie 1989, Primăria Timișoara derulează programul „35 de ani de libertate”. Acesta, printre altele, prezintă publicului, în perioada 12 – 21 decembrie, mai multe filme și spectacole de teatru.
Cinema Studio, care s-a deschis recent, găzduiește începând de joi, 12 decembrie, programul de filme dedicat Revoluției din 1989. Programul cuprinde o selecție de 16 filme românești. Ele propun un parcurs cronologic despre viața din ultimii ani ai regimului comunist, șocul Revoluției din decembrie 1989 și perioada tulbure a tranziției care a urmat. Până în 22 decembrie, iubitorii de film pot urmări atât documentare, cât și filme de ficțiune, printre care titluri consacrate ale Noului Val Românesc precum Marfa și Banii de Cristi Puiu, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile de Cristian Mungiu, A fost sau n-a fost de Cristian Porumboiu. De asemenea, pot fi urmărite și filme recente precum Metronom de Alexandru Belc, Libertate de Tudor Giurgiu sau Anul Nou care n-a fost de Bogdan Mureșanu. Programul exact, detaliile și biletele pe https://cinemastudiotm.ro/evenimente/35-de-ani-de-libertate/.
Miercuri, 18 decembrie, de la ora 17:00 – 18:00 și 19:00 – 20:00, Teatrul Portabil Timișoara prezintă Zile roșii, Nopți albe. Este vorba despre un spectacol de teatru – labirint bazat pe un text dramatic inspirat din mărturiile răniților, ale rudelor morților și ale celor care au fost în prima linie a revoltei anticomuniste din Decembrie ’89.
Alte evenimente care marchează 35 de ani de libertate
Joi, în 19 decembrie, de la ora 18:00, la Teatrul pentru Copii și Tineret MERLIN are loc City of Lights, un proiect internațional creat de regizorul David Zuazola (Spania). Spectacolul este un omagiu adus Timișoarei, prin care actorii păpușari (de la adaptarea scenică a poveștilor despre oraș, până la executarea decorului și interpretarea non-verbală a poveștilor selectate) doresc să împărtășească lumii ideea că istoria unui oraș se face, mai ales, cu oamenii care au trăit acolo, cei care trăiesc și vor trăi în acel oraș.
Tot joi, de la ora 19:30, Teatrul German de Stat Timișoara pune în scenă „Jurnal de România. Timișoara”. Este vorba despe un proiect multidisciplinar ce reunește filmul, fotografia și teatrul. Spectacolul radiografiază, prin mărturiile autentice ale celor șase actrițe din distribuție, trecutul și prezentul Timișoarei, în relație cu Revoluția și schimbările care s-au produs ulterior.
Piesa Teatrului Maghiar Csiky Gergely, „1978”, încheie seria de evenimente din cadrul programului „35 de ani de libertate”. Ea are loc sâmbătă, 21 decembrie, ora 16:00, (durata: 4.5 ore cu două pauze). Spectacolul „1978”, în regia slovenului Tomi Janežič, vorbește despre România anilor 1970 și este bazat pe poveștile personale ale actorilor și regizorului.
Programul „35 de ani de libertate” este centralizat pe site-ul https://35libertate.primariatm.ro/. Cei interesați pot afla detalii despre expozițiile, conferințele, piesele de teatru, concertele, tururile ghidate, filmele sau dezbaterile care au loc în Timișoara în această perioadă. Site-ul este actualizat periodic, în funcție de programarea următoarelor evenimente. Acesta cuprinde inclusiv detalii privind cumpărarea biletelor (acolo unde este cazul).
„35. Povestea nespusă a unei Revoluții”
Tot pentru a marca cei 35 de ani de la Revoluție, Universitatea de Vest din Timișoara organizează o lansare de carte. Ea aduce alături artiști din mai multe domenii. Muzicieni, artiști vizuali, curatori și scriitori își dau întâlnire la evenimentul „35. Povestea nespusă a unei Revoluții”, numit după volumul de poezii cu același nume, scris de Andrei Novac și apărut la începutul acestei luni la Editura Vellant.
În carte se regăsesc 35 de ilustrații realizate de Flavia Lupu, care reconstruiește din frânturi (imagini de ziar, fotografii portret) chipurile revoluției. În interiorul volumului, prin cod QR, poate fi accesat și audiobook-ul, disponibil pe platforma Audiotribe. Este vorba despre un proiect de sound design al lui Eugen Mihăescu, care a pus împreună vocea Ștefanei Samfira cu muzica semnată de Ovidiu Lipan Țăndărică. Ștefana recită textele lui Andrei Novac și lecturează, într-o manieră încărcată de emoție, modul în care cei 35 și-au găsit sfârșitul în timpul acelor evenimente tragice. Totul pe fondul unei compoziții care are la bază sunetele de toacă, într-o alăturare a sacrului și a profanului, elaborată de celebrul toboșar al trupei Phoenix.
Evenimentul are loc luni, 16 decembrie, de la ora 18:00, în Aula Magna a Universității de Vest din Timișoara.