Throning-ul și alexitimia, două probleme cu care se confruntă tinerii
Printre tinerii generației Z a apărut un nou termen numit „throning”, care îi îngrijorează pe specialiști. De asemenea, alexitimia este o afecțiune întâlnită atât la tineri, cât și la adulți.
Termenul „throning” este popular printre tineri și are legătură cu relațiile. Mai exact, el se descrie prin obiceiul de a ieși cu cineva doar pentru a părea mai important în fața altora. Este ca și cum ai pune pe cineva pe un „tron” pentru a-l arăta lumii, fără să-ți pese cu adevărat de acea persoană. Care este scopul celor care fac asta? Să-și crească reputația. Este ca și când ai spune: „Dacă sunt cu cineva așa de popular, atunci și eu sunt grozav”.
Mulți adolescenți fac asta în liceu, unde popularitatea este foarte importantă. Mulți își doresc să fie cu „cei populari” doar pentru a fi și ei considerați populari. Însă „throning” poate continua și după liceu, când oamenii vor să fie alături de persoane importante sau celebre, indiferent de cum sunt ele cu adevărat. Potrivit psychologytoday.com, throning-ul nu apare doar în relații. În general, mulți oameni vor să pară importanți prin asocierea cu persoane cunoscute sau influente, fie la școală, la muncă, sau în alte situații sociale.
Alexitimia, un alt „inamic”
O altă afecțiune care le poate pune piedici atât tinerilor, cât și adulților este „alexitimia”. Potrivit medlife.ro, aceasta este definită prin dificultatea unei persoane de a experimenta, identifica și exprima emoțiile sau de a le distinge de senzațiile corporale. Nu este considerată o afecțiune psihiatrică, ci o trăsătură de personalitate. Totuși, alexitimia secundară a fost corelată cu diverse alte afecțiuni. Cum ar fi tulburarea de stres posttraumatic, tulburările de alimentație și alte afecțiuni. Recent, au apărut și opinii care o asociază cu tulburări din spectrul autist.
Printre semnele și simptomele alexitimiei se numără dificultăți de a identifica sentimentele și emoțiile, probleme în a separa emoțiile de senzațiile corporale care se referă la acele emoții, capacitatea limitată de a comunica propriile sentimente altora, lipsă de imaginație, un stil de gândire logic și rigid, care nu ține cont de emoții, comportament distant, lipsit de umor, iar lista poate continua.