România, pe ultimul loc în UE privind rata tinerilor cu studii superioare. Ce-i împiedică să facă o facultate
Tinerii își doresc să meargă la facultate, însă mulți dintre ei nu reușesc să facă asta din diverse motive. Potrivit unui raport Eurostat din 2023, România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană privind rata tinerilor cu studii superioare.
În anul 2023, 43% din populația Uniunii Europene în vârstă de 25 – 34 de ani avea studii superioare, în creștere cu 1% față de anul 2022, potrivit raportului amintit. Țara noastră se află pe ultimul loc din clasament. Doar 23% dintre tinerii din România care se încadrează în intervalul de vârstă 25-34 de ani au absolvit o formă de învățământ superior, situându-se la aproape jumătatea mediei europene.
Dorință de studii superioare există, însă altele sunt cauzele pentru care tinerii nu merg sau renunță la facultate. Cea mai gravă situație este înregistrată în mediul rural:
80% dintre tineri își doresc să urmeze studii superioare;
Unul din trei tineri se teme că familia nu va avea resursele financiare necesare pentru a-l susține pe durata facultății;
5% dintre studenți – absolvenți ai programului „Vreau în clasa a 9-a” derulat de World Vision România declară că cea mai mare dificultate este acoperirea cheltuielilor pentru cazare (cămin/chirie);
Mai mult de 10% dintre studenți se confruntă cu dificultăți financiare în ceea ce privește cheltuielile pentru transport, materiale educaționale, îmbrăcăminte și alimente.
Tinerii, sprijiniți să finalizeze o facultate
World Vision România a venit în sprijinul tinerilor prin derularea programului „Vreau la facultate”. În perioada martie – iulie 2024, studenți din mediul rural și periurban au luat parte la sesiuni de mentorat, consiliere academică / socială și vocațională, workshop-uri tematice adaptate nevoilor lor și chiar au beneficiat de sprijin financiar.
„Sesiunile de mentorat au fost utile pentru dezvoltarea mea personală, întrucât am primit informații ce țin de domeniul meu de interes. Mentora mea a dat dovadă de responsabilitate, bună organizare, competență și empatie la cel mai înalt nivel, motiv pentru care îi sunt extrem de recunoscătoare pentru împărtășirea expertizei sale. Am dedus că învățarea continuă și multilaterală este un proces – cheie pentru încadrarea cu brio a tinerilor în câmpul muncii. Atât timp cât avem un suport din partea celor mai experimentați, tranziția de la student la angajat va fi mult mai lejeră. Așadar, programul ,,Vreau la facultate” în sine și sesiunile de mentorat au fost o îmbinare armonioasă între util și plăcut, fapt pentru care sunt extrem de recunoscătoare”, a declarat Daniela, studentă în cadrul proiectului.
Concret, rezultatele proiectului în perioada martie – iulie sunt următoarele:
78 de studenți au participat la diverse workshop-uri, fiecare dintre acestea fiind conceput în jurul unei teme care s-a aliniat intereselor lor academice, oferindu-le oportunități de învățare și dezvoltare;
60 de studenți au beneficiat de îndrumarea unui mentor dedicat, care le-a oferit suport și orientare pe parcursul călătoriei lor academice și personale, ajutându-i să își contureze obiectivele și să își dezvolte abilitățile;
78 de studenți au primit sprijin financiar pentru a-și continua studiile.