POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost ele inventate: Ciocolata Dubai
Este o întreagă frenezie în jurul ciocolate Dubai, în ultima perioadă, în România. Nu se găsește pester tot, iar în supermarketurile în care ajunge, se vinde imediat. Într-un Auchan din timișoara se anunță la boxe raftul unde se găsește celebra ciocolată.
Poate ați gustat-o deja, poate v-a plăcut sau nu, dar, cu siguranță, v-ați întrebat care este povestea ei, cum a fost inventată ciocolata Dubai.
Ciocolata Dubai cu fistic și kataif a devenit un adevărat fenomen în România, având un succes deosebit pe rețelele sociale, în special pe TikTok. Această delicatesă cu rădăcini în Orientul Mijlociu a cucerit rapid gusturile românilor, fiind un desert unic, cu ingrediente exotice.
O poveste cu o femeie însărcinată
Povestea sa începe în Dubai, unde Sarah Hamouda, fondatoarea acestei ciocolate, a creat combinația perfectă pentru a satisface dorințele unei femei însărcinate. Conform Observatornews.ro, Sarah a combinat ciocolata cu cataif, fistic și pastă de susan, inspirată de dorințele prefearte de ea când a fost, la rându-i gravidă. „Când eram însărcinată cu a doua fiică, aveam o poftă irezistibilă și l-am rugat pe soțul meu să-mi aducă din Dubai deserturi cu ciocolată. Voiam ceva special, o aromă familiară, ca cea a kataifului pe care mama îl pregătea pentru noi”, povestește Sarah Hamouda.
Recent, ciocolata Dubai a început să fie disponibilă și în cofetăriile din România, unde o cutie de praline se vinde cu aproximativ 100 de lei, iar o tabletă de 200 de grame costă în jur de 50 de lei. La supermarketuri, astfel de cicolată se găsește și mai ieftin. Totodată, mulți dintre români aleg să o prepare acasă, pentru a se bucura de gustul său inconfundabil.
Rețetă de ciocolată Dubai
Iată o rețetă simplă pentru a prepara acasă ciocolata Dubai cu fistic și pastă de susan, inspirată de desertul originar din Orientul Mijlociu. Vei avea nevoie de câteva ingrediente speciale, dar rezultatul va fi un desert delicios și rafinat.
Ingrediente: 200 g ciocolată neagră de calitate (peste 70% cacao), 50 g fistic nesărat (prăjit și mărunțit), 50 g kataif (se găsește în magazinele cu produse orientale sau online), 2 linguri de pastă de susan (tahini),1 lingură de miere sau sirop de agave, (pentru un plus de dulceață, opțional), un praf de sare (pentru a evidenția gustul fisticului), 1-2 linguri de apă de trandafiri (opțional, pentru un parfum subtil și autentic)
Mod de preparare
Dacă nu folosești kataif congelat, începe prin a-l desface ușor și a-l prăji într-o tigaie uscată la foc mic, până devine ușor crocant. Lasă-l la răcit. Pont: dacă nu aveți fistic, puteți folosi, în același mod, tăiței de casă. Prăjește ușor fisticul într-o tigaie sau în cuptor pentru câteva minute, având grijă să nu-l arzi. După ce s-a răcit, toacă-l grosier sau zdrobește-l într-un mojar, lăsând câteva bucăți mai mari pentru un efect crocant în ciocolată. Rupe ciocolata neagră în bucăți mici și pune-o într-un vas termorezistent. Topește ciocolata la bain-marie (peste o oală cu apă fierbinte) sau în cuptorul cu microunde, amestecând din când în când până se topește complet. După ce ciocolata s-a topit complet, adaugă pasta de susan (tahini) și amestecă bine până se încorporează. Dacă vrei un gust mai dulce, poți adăuga și miere sau sirop de agave.
Ia o formă de silicon pentru praline sau o tavă mică (poți folosi și o tavă de copt tapetată cu hârtie de copt). Începe să toci o parte din fisticul prăjit și să-l presari pe fundul formei, adăugând și o parte din cataif. Adaugă un strat generos de ciocolată topită deasupra. Dacă vrei să îți intensifici aroma, adaugă câteva picături de apă de trandafiri pe ciocolată înainte de a o lăsa să se răcească. După ce ai turnat ciocolata, pune forma în frigider pentru cel puțin 2 ore, până când ciocolata se întărește complet. După ce ciocolata s-a întărit, scoate-o din formă și, dacă dorești, poți presăra deasupra restul de fistic mărunțit și câteva firicele de cataif. Poți tăia ciocolata în bucăți mici, asemănătoare pralinelelor.