POVEȘTILE MÂNCĂRURILOR. Cum au fost inventate ele: Felie de lapte
Copiii adoră dulciurile. Și iubesc „felia de lapte” Kinder. Dar știți povestea? Chiar dacă nunmele are rezonanțe germane, este un preparat care s-a născut în Italia.
În Alba, un mic orășel din Italia, cu o populație care trece cu puțin de 30.000 de locuitori, în 1968, Michele Ferrero, și-a propus să comercializeze un produs care să fie plăcut copiilor (deci, cu ciocolată) și în același timp liniștitor pentru mame (prin urmare cu lapte), de unde și sloganul care menționează laptele și cacaoa pe ambalaj. În același an, a lansat Kinder Chocolate, o ciocolată cu lapte cu umplutură consistentă, albă, lăptoasă.
Desertul a fost introdus pe piețele germană și italiană. Cuvântul „Kinder”, folosit ca marcă universală, este termenul german pentru „copil”. Produsul a avut imediat succes comercial și a fost vândut ulterior în alte țări europene, înainte să ajungă să fie comercializat în toată lumea. Fața unui copil este înfățișată pe partea dreaptă a pachetelor de batoane de ciocolată Kinder pentru a sugera cumpărătorilor ideea unui produs ideal pentru copii.
Mai târziu a apărut „felia de lapte”. Mai exact un strat gros de cremă de lapte întărit, prinsă între două felii subțiri de blat de tort (pandișpan) preparat cu cacao. Asta s-a întâmplat în anul 1978. Reprezentanții companiei, conștienți că toată lumea iubește înghețata, au creat Kinder Milk Slice (Kinder felie de lapte) ca o alternativă proaspătă și răcoritoare la ciocolată, de care familiile se puteau bucura.
Rețeta de felie de lapte, interpretată de un cunoscut bucătar
Adi Hădean, cunoscut bucătar și gastronom, a interpretat rețeta Kinder pentru „felia de lapte” și ne învață cum să o preparăpm acasă. El spune că Prăjitură felie de lapte este „cea mai uşoară prăjitură” pe care o puteţi face acasă. „Cu cel mai pufos blat şi o cremă care are cu adevărat gust de lapte, această prăjitură este în topul preferinţelor mele. Blatul l-am făcut subţire, dar la cremă mi-am permis să pun un strat mai gros şi nu am regretat”, arată acesta pe blogul său cu rețete.
Pentru blat (41x33cm) avem nevoie de: 5 ouă, 100 g zahăr, 50 g ulei, 50 g lapte, 90 g făină, 40 g cacao neagră, 5 g praf de copt, 1 praf de sare.
Separați ouăle; mixați albuşurile cu un praf de sare şi o lingură de zahăr până se transformă într-o spumă densă. Separat mixați gălbenuşurile cu zahărul până îşi dublează volumul, adăugați laptele şi uleiul şi omogenizați. Făina o amestecați cu praful de copt şi cacaoa şi o cerneți peste gălbenuşuri. Cu o spatulă amestecați, apoi încorporați spuma de albuş. Turnați compoziţia în tava tapetată cu hârtie de copt şi coaceți la 180 de garde, 7 – 10 minute. Apoi opriți focul şi lăsați blatul să se răcească. Când este răcit se taie pe lungime, în jumătate.
Ingrediente pentru crema de lapte: 130 ml lapte, 1 linguriţă amidon, 5 g gelatină, 30 ml apă rece, 120 g cremă mascarpone, 120 g lapte condensat din conservă, 200 ml smântână pentru frişcă, extract de vanilie, 2 linguri miere. Dacă nu găsiţi lapte condensat, dublați cantitatea de lapte şi amidon şi adăugaţi la această cremă fiartă 100 g zahăr. Gelatina se pune în apă rece pentru a se hidrata. Amestecați amidonul cu laptele şi puneți cratiţa pe foc, amestecând încontinuu până se îngroașă puţin. Retrageți de pe foc şi puneți gelatina hidratată, apoi lăsați să se răcească. Acoperiți vasul cu folie alimentară, pentru a nu face peliculă groasă.
Bateți smântână rece până obţineți consistenţa dorită. Într-un bol puneți crema de lapte răcită, laptele condensat, brânza mascarpone şi mierea, mixați până se omogenizează, apoi încorporați smântâna bătută. Lăsați la rece 10 – 15 minute; mai amestecăm de 2-3 ori în acest timp.
Mod de asamblare: Când crema și blatul sunt reci, puneți crema peste jumătate de blat, apoi acoperiți cu cealaltă jumătate și dați la frigider pentru câteva ore, până se întărește. Pentru servire se taie felii, pe latul prăjiturii. Se păstrează la rece.