Festivalul Inimilor – Brazilia și Coreea de Sud, explozie de muzică și folclor
Din data de 3 iulie până în 7 iulie în Parcul Rozelor din Timișoara a avut loc cel mai mare festival de folclor din Europa. La Festivalul Inimilor au participat 28 de ansambluri din 14 țări din aproape toată lumea. O explozie de muzică și folclor unde m-am simțit foarte conectată cu lumea. Festivalul Inimilor ediția XXIII a fost una de success, cu multă muzică, dans, voie bună și ceva care ne ține pe toții uniți: foclorul și tradițiile. Fiecare țară are propriul său folclor, propriile tradiții prin care devenim unici și asta e cel mai frumos!
Festivalul Inimilor se desfășoară în fiecare an, din 1991, în Parcul Rozelor. Este organizat de Casa de Cultură a Municipiului, fiind finanțat de Primăria Timișoara. Mai multe țări aflate în turnee ne-au oferit spectaole minunate. Țările care mi-au plăcut foarte mult au fost: Grupul folcloric ,,Flor di Atalia”din Brazilia, Ansamblul coregrafic ,,Jaehyung” din Seul, Coreea de Sud, Grupul ,,Jordan Academy Keltic Flair” din Irlanda de Nord, Ansamblul ,,Krakus” al Universității de Științe și Tehnică din Cracovia – Polonia și Ansamblul coregrafic ,,Sonechko” din Ucraina.
Dintre toate formațiile de mai sus am fost impresionată de cei din Brazilia și Coreea de Sud.
Brazilia – muzică despre despre familie si prieteni
Brazilia este o țară minunată, plină de folclor și muzică. La Festivalul Inimilor a fost reprezentată de grupul folcloric “Flor di Atalia”. Acesta este format din 29 de membri minunați, care dansează impecabil. Am aflat că grupul va petrece aproape o lună în Europa, călătorind prin România, Serbia, Croația, Slovenia și Bosnia. Au un repertoriu variat, incluzând dansurile Siriri, Cururu, Rasqueado, Xota, Samba.
Dansul Sirir este energic si vesel. Din interviul realizat am mai aflat că este dansat de obicei la nunți și sărbători religioase de gurpuri de fete si băieți. Fetele de la Flor di Ataia au purtat rochii cu volane, în nuanțe de galben și portocaliu, cu o floare mare și roz în partea de jos. Pe cap au purtat cordeluțe cu flori colorate și au dansat desculțe. Băieții au purtat pantaloni negri, cu o curea albă din material, pantofi negri, cămăși portocalii cu volane galbene, portocalii și neon. Pe cap au purtat pălării de paie cu panglici roșii, galbene, albastre și portocalii. Toate costumele sunt cusute manual. Muzica pe care se dansează Siriri este despre lucrurile mărunte din viața de zi cu zi, despre familie si prieteni. “Ne-a plăcut foarte mult și ne-am simțit foarte bine în Timișoara”, ne-au spus membri ansamblului Flor di Atalia.
Coreea de Sud – arme și evantaie
Ansamblul coregrafic Jaehyun de la Universitatea de femei din Seul, Coreea de Sud a dansat multe dansuri tradiționale. Cel mai imprsionant a fost Buchae Chum. Dansatoarele au ținut în mână evantaie uriașe cu flori roz cusute pe ele și pictate în culori calde de portocaliu, galben și alb.
Au fost îmbrăcate în haine tradiționale, numite hanbok. Hanbok-urile erau roz închis în partea de jos, brodate cu flori, în partea de sus erau galben pal brodate cu frunze și tot felul de semne tradiționale. Hanbok-ul era legat cu o panglică roz. Părul le era prins într-un coc cu un bețișor auriu, și avea bijuterii de diferite culori. Dansatoarele de la Jaehyung au dansat minunat acest dans cu mișcări superbe și grațioase.
Un alt dans foarte interesant a fost Janggu. Janggu este denumirea tobei care este de multe ori folosită în muzica tradițional coreeană. Toba are forma unei clepsidre, cu două capete realizate din diferite tipuri de piele, care la capete produc sunete diferite. Se crede că atunci când toboșarul bate la ambele capete se produce îmbinarea armonioasă a lui Ying și Yang. Dansatoarele de la Jaehyung au îmbinat sunetele celor două capete într-un cântec energic plin de viață. Au combinat dansul și muzica tobei, dansând și cântând în aceleași timp, ceea ce a fost impresionant.
Ultimul dar nu cel din urmă, dansul Geommu – un dans cu săbii. Își are originile în artele marțiale. Acesta este cel mai vechi dans al curții regale coreene. Dansul are o istorie lungă de peste 1300 de ani și inițial era dansat cu măști, dar acum este un dans feminin si elegant fără măști. Opt dansatoare evoluează în diverse formații și grupări, cu mișcări atractive și delicate ale mânecilor.
Dansul Coreeei de Sud a fost superb și liniștit, dar în aceleași timp, am simțit cât de puternice sunt dansatoarele, Ele au dansat minunat și grațios, purtând costume superbe care erau chiar făcute manual.
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.