Care este legătura dintre OZN-uri și apă? Aflați într-un reportaj despre Muzeul Apei din Timișoara
Dacă veți vizita Muzeul Apei din Timișoara veti descoperi o poveste cu capitole de istorie, inginerie, arhitectură. Nu e doar povestea apei, ci și a orașului. Muzeul se află pe Calea Urseni, la nr 26.
Un proiect gândit pentru viitor
Muzeul are o poveste lungă. A început pe 1 iunie 1914, iar punerea în funcțiune a durat până în anii ‘90, când noua stație de tratare a apei care se afla în vecinătate a preluat stafeta. Proiectul de apă și canalizare de la începutului secolului al XX-lea a fost bine gândit pentru toate nevoile de atunci ale orasului, dar si pentru dezvoltarea viitoare. Muzeul este amenajat pe amplasamentul primei stații de tratare a apei potabile din oraș. Ansamblul muzeal include trei dintre punctele cheie de pe traseul tehnologic: Grupul de fântâni (forajul), Deferuginatorul (stația de filtrare) și Casa pompelor (stația de pompare).
Vizitand Muzeul Apei veti ramane cu amintiri frumoase și cunoștinte noi și interesante.
Povestea OZN-ului de la Muzeul Apei
A început în urmă cu mulți ani, când un ufolog din Italia a observat pe Google Earth un obiect interesant la Timișoara care îi părea ca imaginea unui OZN. Un ufolog este o persoană care cercetează obiectele zburătoare neidentificate. Italianul a venit la Timișoara să se convingă cu ochii lui ca nu este vorba despre o farfurie zburatoare. Ajuns la fața locului, a observat că era vorba despre o clădire superbă care a fost construita în anii 1914, dupa planurile arhitectului Szekely Laszlo. Este o clădire spectaculoasă, cunoscută ca OZN-ul de la Urseni Cladirea este unică, nu mai există așa ceva în România. Aici se adăpostesc primele foraje de apă ale orașului si primele fântâni. La suprafața OZN-ului este o cupolă cu nisșe ferestre micuțe care seamănă cu ferestrele farfuriilor zburătoare. Acest aspect unic de farfurie zburătoare i-a facut pe mulți să se gândească la un OZN.
Activitați la muzeu
În perioada 4 iulie – 30 august 2024 poate fi vizitată o expoziție colectivă de pictură Centralitate, Infinitate, Univers, a studenților masteranzi anul I din cadrul Facultății de Arte și Design Universitatea de Vest Timișoara, Master Pictură – Surse si resurse ale imaginii.
Curatori: Prof. univ. dr. Daniela Constantin, Prof. Univ. dr. habil. Dacian Andoni
Organizatori: Lector univ. dr. Smaranda Moldovan, Asistent cercet. dr. Oana Maria Popescu
Vernisaj: 4 iulie 2024, ora 18.
Atelier de pictură pentru copii Pictează-ți emoția, cu Adela Ioana Murărescu: 6 iulie, ora 11.
Vor fi expuse lucrări de Broșniac Slavicica, Gabor Zoltan, Gal Ioan, Gugescu Andreea, Murărescu Andreea, Popescu Maria, Popovici Constantin, Predoiu Georgeta, Simion Gheorghița, Talpău Simona, Tohăneanu Daniela, Zarioiu Tudorică.
Lucrările prezentate au rezultat în urma cercetării și creației artistice la disciplinele Investigații alternative în cromatologie și Reprezentare și concept, susținute de cei doi profesori curatori ai expoziției. Acestea sunt realizate în tehnica acrilic pe pânză și ulei pe pânză, fiecare pictură reprezentând transpunerea esenței imaginare coroborate cu temele și problemele plastice supuse cercetării.
Text și foto Amalia Albu, 10 ani, Scoala Gimnaziala nr 20, clasa a III-a
Articol realizat în cadrul campaniei „Știri culturale din cartiere”, desfășurată în cadrul Programului cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și finanțat prin programul Legacy Timișoara 2023, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin buget de la Ministerul Culturii.