Dezvoltarea copiilor, afectată de timpul petrecut în exces în fața ecranelor
Deși nu a fost găsită o legătură clară între timpul petrecut de cei mici în fața ecranului și ADHD (tulburarea de deficit de atenție si hiperactivitate), tot mai multe dovezi arată că dezvoltarea copiilor este afectată de timpul petrecut în exces în fața ecranelor.
Cercetările sugerează că timpul petrecut în exces în fața ecranului poate afecta dezvoltarea cognitivă a copiilor. Deși ADHD are criterii de diagnostic specifice, în termeni simpli înseamnă o tulburare care se manifestă la copii prin simptome de comportament hiperactiv și impulsiv și o lipsă de atenție. ADHD afectează multe aspecte ale dezvoltării unui copil: cognitive, academice, comportamentale, emoționale și sociale.
De asemenea, pot exista afecțiuni coexistente, cum ar fi depresia, tulburările din spectrul autist sau tulburările de anxietate. Copiii cu ADHD prezintă, totodată, un risc mai mare de a fi supuși prejudecăților, discriminării și stigmatizării. Factorii genetici și de mediu au fost și ei considerați cauze posibile ale ADHD-ului. Influența unor factori precum alimentația, deficitul de somn, traumatismele craniene la copii, consumul de tutun în timpul sarcinii și depresia maternă pot juca un rol secundar sau tranzitoriu, însă niciunul nu a fost dovedit în mod cert.
Cât timp pot petrece copiii în fața ecranelor
Un studiu din 2013 privind copiii cu vârste cuprinse între șase și 11 ani din sudul Indiei a identificat peste 10% ca având ADHD. Un alt studiu, realizat în 2019, în statul Kerala și-a propus să exploreze prevalența ADHD în rândul aceluiași grup de vârstă. Acesta a constatat că copiii care au fost depistați pozitiv pentru ADHD probabil (aproape 23%) au avut tendința de a avea rate mai mari de timp raportat în fața ecranului, în medie mai mult de o oră pe zi. În 2021, potrivit hindustantimes.com, un alt studiu a arătat că copiii de vârstă preșcolară diagnosticați cu ADHD au fost expuși mai mult în fața ecranelor.
Până când se va înțelege mai bine rolul creșterii timpului petrecut în fața ecranului ca factor care contribuie la ADHD, se recomandă limitarea expunerii copiilor, din cauza efectelor probabile asupra comunicării și a funcției cognitive. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) recomandă ca copiii sub doi ani să nu fie expuși la ecrane, iar copiii între doi și patru ani să nu petreacă mai mult de o oră în fața ecranelor.