Jumătate din adolescenți, dependenți de social media. Studiu național
Trăim într-o lume în care telefoanele, laptopurile sau alte dispozitive electronice sunt nelipsite din viața noastră. Tehnologia a evoluat atât de mult încât reușim să rezolvăm multe lucruri online și, în plus, ne și relaxăm sau socializăm. Este însă acesta un lucru bun? Un studiu realizat de Universitatea din Cambridge arată că aproape jumătate din adolescenții britanici sunt dependenți de social media și recunosc acest lucru.
Cercetarea a fost făcută de echipa condusă de Amy Orben și a folosit date dintr-un alt studiu, Millennium Cohort. Acesta urmărește viața a aproximativ 19.000 de persoane născute între anii 2000 – 2002 în Anglia, Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord. Când participanții au avut între 16 și 18 ani au fost întrebați, pentru prima dată, despre utilizarea social media. Din cele 7.000 de persoane care au răspuns, 48% au declarat că sunt de acord sau foarte de acord cu afirmația “Cred că sunt dependent de social media”. O proporție mai mare de fete (57%) au fost de acord în comparație cu băieții (37%).
Ce presupune această dependență
Oamenii de știință punctează faptul că rezultatele nu se traduc printr-o dependență clinică. Totuși, exprimarea unei lipse de control percepută de oameni sugerează că este vorba de o situație problematică. „Nu spunem că oamenii care spun că se simt dependenți sunt dependenți. Dependența autopercepută de social media nu este (neapărat) aceeași cu dependența de droguri. Dar nu este un sentiment plăcut să simți că nu ai control asupra propriului tău comportament. Este destul de uimitor faptul că atât de mulți oameni se simt așa și nu poate fi chiar bine”, a declarat Georgia Turner, o studentă absolventă care a condus analiza, potrivit theguardian.com.
Două dintre cele mai utilizate rețele de socializare, Facebook și Instagram, au fost date în judecată de procurorii americani. Plângerea depusă în California acuză compania Meta că a influențat cu bună știință copiii și adolescenții să folosească social media, devenind dependenți de aceste aplicații. 42 de procurori generali din 33 de state susțin că sănătatea mintală a tinerilor este pusă în pericol de Instagram și compania mamă Meta. Printre state se numără New York, California, Colorado, Louisiana, Carolina de Sud, Washington, iar lista continuă.