Peste 1.000 de elevi vor strânge sticle de plastic și gunoaie din natură. Va fi cea mai mare acțiune de ecologizare
WWF – România (Fondul Mondial pentru Natură) derulează, pentru al cincilea an, în Delta Dunării și Brașov, programul Patrula Zero Plastic. Peste 1.000 de elevi vor strânge sticle de plastic și gunoaie din natură, vor învăța despre biodiversitate și vor fi implicați în activități privind protecția mediului.
Educația și mobilizarea, care vizează atât elevii, cât și profesorii, reprezintă componenta esențială a programului. Activitățile de educație se vor concentra în două direcții. O direcție face referire la pregătirea profesorilor, pentru ca aceștia să își crească competențele de dezvoltare și implementare ale activităților interactive de la clasă, care au ca tematică protecția mediului. Cealaltă direcție se axează pe interacțiunea directă cu elevii prin întâlniri în care se va discuta despre biodiversitate și plastic, vor fi încurajați sa devină Ambasadori Zero Plastic și să se implice activ. Ideile rezultate din aceste întâlniri vor fi incluse în Manualul Interactiv Patrula Zero Plastic.
Monitorizarea biodiversității, noutatea acestei ediții
În acțiunile de ecologizare, Patrula Zero Plastic va fi prezentă în teren. Atât pe canalele Deltei Dunării, cât și în pădurile din jurul Brașovului. Alături de ambasadori, voluntari, parteneri și echipe WWF – România, zonele vor fi igienizate. Se vor monitoriza cantitatea de plastic adunată, dar și starea de sănătate a biodiversității. Monitorizarea biodiversității este o activitate nouă în cadrul Patrulei Zero Plastic. Ea presupune determinarea situației existente în ceea ce privește starea habitatelor și / sau speciilor.
„Tinerii de azi sunt din ce în ce mai preocupați de problemele ce țin de mediu, iar programul Patrula Zero Plastic este oportunitatea lor de a-și descoperi și dezvolta abilități de lider pentru a face o diferență în viața de zi cu zi”, spune Monia Martini, manager al proiectului Patrula Zero Plastic.
Poluarea cu plastic reprezintă o problemă semnificativă. Ea amenință viața sălbatică, ecosistemele, dar și sănătatea umană. Materialele plastice de unică folosință, cum ar fi pungile, paiele și sticlele de plastic, contribuie în mare măsură la această problemă. Aceste obiecte sunt concepute pentru a fi folosite o singură dată și apoi aruncate. Ele au nevoie de secole pentru a se descompune și ajung adesea în gropile de gunoi, în oceane și în alte habitate naturale. Patrula Zero Plastic este activă încă din 2020. Până în prezent a desfășurat activități de informare și educare adresate tinerilor, turiștilor și membrilor comunităților locale.