#nofake, platforma pe care poate fi raportat conținutul inadecvat de pe social media
Pe rețele de socializare sunt postate tot felul de lucruri, printre care și unele nepotrivite. Pentru a combate acest fenomen, Ministerul Cercetării, Inovării și Digitalizării (MCID) a lansat #nofake, platforma pe care poate fi raportat conținutul inadecvat de pe social media.
Oamenii care văd postări nepotrivite pe principalele platforme de social media și motoare de căutare, cum ar fi Facebook, Instagram, TikTok, YouTube și Google, le vor putea raporta foarte ușor printr-un formular care este disponibil aici.
„Platforma #nofake va funcționa ca punct de contact pentru cererile de analiză pe care românii le fac în ce privește falsurile digitale, conținutul denigrator, dezinformările și manipulările online. Le mulțumesc partenerilor noștri din mediul privat – Google, Meta și TikTok – pentru eforturile de până acum. Au reușit să implementeze sisteme foarte eficiente prin care o parte substanțială din conținutul deepfake este blocat chiar înainte de publicare. Acest nou mecanism de raportare va funcționa complementar cu eforturile de până acum și cu posibilitatea pe care fiecare rețea socială o oferă deja, prin propriile instrumente de raportare. Platforma #nofake va asigura raportarea și analiza rapidă a acelor materiale, puține, care ar putea trece de filtrele implementate până la acest moment de fiecare rețea socială în parte”, a precizat ministrul MCID, Bogdan Ivan.
Ce este deepfake-ul?
Deepfake este o manipulare digitală a unei înregistrări video, audio sau a unei imagini, realizată cu ajutorul inteligenței artificiale (IA) sau cu ajutorul altor programe specializate. Deepfake-urile pot distorsiona realitatea, creând conținut video sau audio extrem de realist, care poate fi greu de distins de materialele autentice. Astfel, se poate pierde încrederea în mass – media și în informațiile reale. Tehnologia Deepfake poate fi folosită pentru a crea înregistrări false care implică persoane în activități pe care nu le-au realizat cu adevărat. Se face asta de obicei pentru tentative de fraudă, dar și pentru divertisment.
Cum poți detecta deepfake-urile? Cu atenție și prin utilizarea unor instrumente specifice. Iată câteva sfaturi:
Fii atent la detalii – imperfecțiuni ale feței, desincronizarea buzelor sau a sunetului, inconsistențe, sunet.
Verifică sursa – de unde provine materialul? Există alte surse care să confirme informațiile prezentate? Verifică ora și data la care a fost postat videoclipul. Caută alte materiale sau imagini cu persoana respectivă pentru a vedea dacă există discrepanțe;
Gândește critic – nu crede tot ce vezi online. Verifică informațiile din mai multe surse. Ia în considerare contextul.