Locuri de poveste din România. Palatul Brukenthal Avrig, una din locațiile admise în Historic Cafes Route
Locuri de poveste din România. Deși putem vizita locuri frumoase din afara țării, e important să știm că și la noi sunt o mulțime de obiective turistice, unele mai interesante decât altele. România e o țară fabuloasă, cu toate formele de relief, care merită să fie descoperită. De aceea, continuăm rubrica noastră despre locuri de poveste din România. Copii, dați-le idei părinților!
Palatul Brukenthal Avrig este una din locațiile din România care a fost admisă în Ruta Cafenelelor Istorice (Historic Cafes Route), traseul cultural recunoscut oficial de Consiliul Europei. Începând cu 4 februarie, turiștii se pot bucura de expoziția de pictură „Armonii Sonore și Vizuale”. Lucrările aparțin unor artiști români contemporani, mulți dintre ei aflați la început de carieră. Vernisajul a avut loc în 4 februarie, în prezența artiștilor, precum și a unor colecționari, critici de artă, artiști din diverse domenii, reprezentanți ai mediului academic etc.
Cafeneaua de la Palatul Bruckenthal a fost inaugurată în 1788, iar regii obișnuiau să ia masa acolo și să bea cafea cu oaspeții lor de seamă. Mai mult decât atât, există dovezi despre cele mai rafinate soiuri de cafea care erau cultivate chiar în grădina palatului. „Cafeneaua în stil baroc este o bijuterie în Carpați, o parte a uriașului palat și găzduiește constant diverse evenimente culturale. Datorită particularității spațiului, acesta a găzduit recent o prezentare de modă. În timpul verii, oaspeții își pot savura cafeaua în grădina încântătoare, iar iarna se pot relaxa la cafeneaua interioară”, scriu reprezentanții Historic Cafes Route.
Palatul Bruckenthal: istorie, eleganță și rafinament
Baronul Samuel von Brukenthal a devenit guvernatorul Transilvaniei în anul 1777. A fost unicul sas din istorie pus într-o funcție atât de importantă de către Împărăteasa Maria Teresa a Austriei. Palatul Bruckenthal din Avrig, județul Sibiu, a fost locul în care, vara, acesta își petrecea timpul. În 2011 locul a fost renovat, fiind respectate în totalitate ideile și viziunea baronului, iar apoi a fost pus și la dispoziția publicului.
Potrivit palatulbruckenthalavrig.ro, acesta este locul în care istoria, eleganța și rafinamentul se întâlnesc. Situat în cel mai înalt punct al orașului Avrig, deasupra Văii Oltului, palatul era considerat cu mult timp în urmă Edenul Transilvaniei. Un alt aspect interesant de menționat este că are forma Palatului Schonbrunn din Viena. Și nu e o coincidență. Ambele clădiri au fost proiectate de același arhitect, în aceeași perioadă, diferența fiind că Palatul Bruckenthal este de șapte ori mai mic decât cunoscutul palat din Viena.
Dicționar
Sas: persoană care făcea parte din populația germană colonizată, în secolele XII – XIII, în unele părți ale Transilvaniei.